Færre officielt fattige: Alligevel får flere julehjælp

Selvom antallet af fattige ifølge regeringens seneste tal er faldet fra 2011 til 2012, så eksploderer antallet af ansøgninger om julehjælp i år, skriver Kristeligt Dagblad.

Sidste år fik mellem 25.000 og 30.000 danske børnefamilier julehjælp, og igen i år melder flere organisationer om en fordobling i antallet af ansøgere. Det fremgår af Social Årsrapport, der udkommer i dag.

Udviklingen er et paradoks, og spørgsmålet er, om regeringens fattigdomsgrænse afspejler virkeligheden, lyder et af budskaberne i den nye rapport, der udgives af CASA (Center for Alternativ Analyse) og Socialpolitisk Forening.

- Hvis vi ser på antallet af familier, der søger julehjælp eller søger om at få deres børn på sommerferie, så vokser de tal år for år. Spørgsmålet er, om regeringens fattigdomsgrænse indfanger virkeligheden. Ifølge den skal familierne have en lav indtægt i tre år.

Men afsavnene kan opstå allerede i det første år med lav indtægt, da det kan være svært at spare op af en kontanthjælp, siger Finn Kenneth Hansen, økonom og forskningsleder i CASA.

Han henviser til, at hjælpen uddeles efter stramme kriterier. Ansøgerne skal godkendes og vurderes af en sagsbehandler.

Fattigdomsgrænsen blev indført i 2013 efter årelang politisk diskussion og nedsættelse af et ekspertudvalg. Grænsen fastslår blandt andet, at en familie skal have haft en indkomst på under 103.000 kroner gennem de seneste tre år for at blive betegnet som fattig.

Antallet af fattige er vokset konstant siden 2001, hvor der var 22.000 fattige. I 2011 var der ifølge regeringen 43.100 fattige - heraf 10.500 børn. Det tal faldt til 39.200 i 2012 - heraf 7500 børn.