Samfund

René vil ikke i militæret: Nu skal han i fængsel

Siden 1949 har det været en del af grundloven, at alle danske mænd skal aftjene deres værnepligt.

31-årige Rene Ehmsen Frandsen har netop fået en fængselsdom, fordi han indtil nu har nægtet at aftjene sin værnepligt.

René Ehmsen Frandsen skulle som 18-årig ind og aftjene sin værnepligt.

- Det havde jeg det fint med. Jeg havde forberedt mig, og vidste godt, at jeg gerne ville ind til ingeniørtropperne i Skive, og det gjorde jeg dem også opmærksom på.

Det ene år tog det andet

René skulle dog først læse HF, og det var Forsvaret dengang indforstået med. Efter HF kom René dog ind på lærerseminariet, og det ene år tog det andet.

- Så blev jeg 26 - 27 år, og så syntes jeg ikke rigtigt, at det var aktuelt at skulle aftjene min værnepligt mere. Jeg tænkte, at jeg bare ville ud at have et arbejde, da jeg var færdig med min uddannelse.

Men indkaldelserne til militæret blev ved med at dumpe ind af døren.

- Først tænkte jeg, at jeg bare lod indkaldelser være indkaldelser. Jeg ville hellere have et arbejde. Men så kom der en bøde på 1200 kroner, som jeg valgte at betale.

Da indkaldelserne bare blev ved med at komme, valgte René at skrive til Forsvaret for at forklare, at en aftjening af hans værnepligt, ikke lige passede ind i planerne. Men den forklaring godtog Forsvaret ikke.

René fortsatte dog bare med at betale de bøder, der hvert halve år dumpede ind af brevsprækken. Men i september blev han ringet op af en auditør, som sagde, at nu stod han til en fængselsstraf.

Og ganske rigtigt - René er nu blevet idømt en straf på 14 dages ubetinget fængsel.

Og René Ehmsen er klar i spyttet, når han skal give politikerne råd om, hvad der skal ske med værnepligten fremover:

- Fjern den. Gør uddannelsen længere - og frivillig, slutter han.

DF: Vi skal jo også allesammen betale skat

Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup mener dog, at værnepligten skal bevares.

- Vi i Dansk Folkeparti synes, at det er enormt vigtigt, at der er noget, som man har pligt til. Der er altså nogle ting, man bliver nødt til at lave, fordi man skal. Hvis man for eksempel gjorde det samme med skattesystemet, så ville vi jo ikke få ret mange skatteindbetalinger, siger hun og fortsætter:

- Vi er nødt til at have et forsvar i Danmark, og det underbygger vi på en rigtig god måde ved at have værnepligten. Hvis man vil nyde friheden og freden i Danmark, så må man også levere den ydelse, som værnepligten er.

I lande som USA, Frankrig og Sverige har man gjort værnepligten frivillig, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvis det står til Dansk Folkeparti.

- Det er en gammeldags og traditionel måde, men det er også enormt funktionelt, og det fungerer utroligt godt, at vi fastholder pligtelementet. Alle personer i Danmark bør mindes om, at der er nogle pligter over for fædrelandet, slutter hun.