Samfund

Militærekspert: Rusland viser, de kan angribe os

365 dage om året står fire F-16-fly klar ved Fighter Wing Skrydstrup, så de inden for maksimalt 15 minutter kan gå i luften, hvis det danske luftrum er truet. 

Helt, som det skete fredag omkring middag, da et russisk militærfly nærmede sig Danmarks grænser. Og ligesom det skete i marts måned, da et dansk SAS-fly med 132 passagerer om bord var tæt på at kollidere med et russisk militærfly i samme område - et stykke sydvest for Malmö.

- Det er lidt svært at gætte på, hvorfor russerne har optrappet deres aktivitet. Det kan være fordi, de ikke kan lide de sanktioner, der er lagt på den russiske økonomi - og det kan være fordi, de har lyst til at lave flere narrestreger i Østeuropa, vurderer Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.

Overfor TV 2 bekræfter Forsvaret, at man fredag sendte F-16-fly på vingerne for at identificere et russisk militærfly over Østersøen - men da flyet tilsyneladende aldrig nåede ind over dansk luftrum, lader de danske myndigheder kollegerne fra Sverige om at udtale sig yderligere om sagen.

Og herfra bekræfter forsvarsminister Peter Hultqvist, at et russisk spionfly opererede i området lidt syd for Malmö - og at svenske jagerpiloter, der fulgte flyet, har identificeret det som russisk.

- Det er alvorligt. Det er uhensigtsmæssigt. Det er direkte farligt, siger Peter Hultqvist i det svenske radioprogram Ekot.

I Danmark er Peter Viggo Jakobsen, heller ikke imponeret - især ikke over, at det russiske fly havde slukket den sender, som gør det muligt for civile fly i området at opdage det. Hvilket førte til, at de svenske piloter ifølge SVT måtte alarmere flyvelederne i Kastrup om, at et passagerfly, der netop var lettet fra Kastrup, måtte skifte kurs for at undgå en kollision.

- Det er endnu et bevis på, at russerne prøver at bevise, at de har militær evne til at komme ind og true vores luftrum, siger Peter Viggo Jakobsen.

Hvis det handler om at vise, de har evnerne - hvorfor flyver de så med slukket 'transponder'?

- Det er for at gøre det så farligt som overhovedet muligt. De prøver at fingere, at de kan lave et angreb på os. De prøver at sige til os, at vi skal lade være med at stille så store krav til russerne, ellers kan det ende galt, siger Peter Viggo Jakobsen.

- Det her handler om, at russerne har følt sig massivt presset i Ukraine, og at man er bange for, at Ukraine skifter side. Russerne har set andre lande fra den tidligere Warszawapagt hoppe over på vores side, og det, de gør nu, er at vise det sidste, de har tilbage - nemlig deres militære kraft, vurderer den danske militæranalytiker.

Men selvom Rusland spiller med musklerne - sker det alligevel på en måde, så det ikke ender med storkrig.

- Selv, hvis det russiske fly var kollideret med passagerflyet, og det var endt med et par hundrede døde, så var det jo ikke endt i krig alligevel, vurderer Peter Viggo Jakobsen.

Han mener, russernes fremfærd dybest set handler om show off - og at Vesten ikke kommer i krig med russerne, hvis ikke russiske soldater træder over grænsen til et NATO-land.

- Der er ikke andet at gøre end at sørge for, at afvisningsberedskabet virker, som det skal - så kommer det forhåbentlig ikke videre end det her, siger Peter Viggo Jakobsen.

Men selv en militæranalytiker kan ikke med sikkerhed sige, hvad Rusland håber på at opnå ved sine gentagne krænkelser af andre landes territorier.

- Det skal man næsten sidde inde i skallen på Putin for at finde ud af, siger Peter Viggo Jakobsen.

Ifølge Forsvaret er det danske afvisningsberedskab aktivt 24 timer i døgnet, Hvis uidentificerede fly overskrider de danske grænser, går to F-16-fly i luften for at inspicere det uidentificerede fly og eventuelt eskortere det ud i internationalt luftrum.