Samfund

Dansk forsvar bekræfter russisk militæraktivitet

 Forsvaret har ingen oplysninger om, at et passagerfly fra Kastrup fredag skulle have været i fare for at kollidere med et udenlandsk militærfly over Østersøen. Men man bekræfter russisk militæraktivitet i området.

Det oplyser orlogskaptajn Jesper Duevang Rasmussen lørdag til Ritzau, efter at svenske myndigheder har oplyst om hændelsen, som fandt sted i svensk luftrum.

 - Jeg kan bekræfte, at vi i går var ude med afvisningsberedskabet og identificere et russisk militærfly, fortæller orlogskaptajnen.  Afvisningsberedskabet består af F-16-fly, som hver dag er klar til gå på vingerne for at identificere uvedkommende fly og eventuelt jage dem væk, hvis de kommer for tæt på.

 - Det russiske fly har på intet tidspunkt været i dansk luftrum, fortæller Jesper Duevang Rasmussen.

 I den senere tid har russiske militærfly gentagne gange bevæget sig tæt på blandt andet dansk og svensk luftrum, og 3. marts var det meget tæt på at gå galt. Et SAS-fly med 132 passagerer om bord var blot 90 meter fra at kollidere med et russisk overvågningsfly.

 På den anden side af sundet kan man bekræfte en smule mere om det, der kunne være end i en katastrofe.  Den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist, bekræfter over for det svenske radioprogram Ekot, at der var tale om et russisk fly.

 Han bekræfter også, at det russiske militærfly fløj med en slukket transponder, som er den teknik, der gør fly usynlige for andre.  - Det er alvorligt, det er uegnet, og det er direkte farligt, dundrer Peter Hultqvist i radioprogrammet.

 Den danske forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har foreløbig ingen kommentarer til hændelsen.

 Flyet var angiveligt på vej mellem København og Polen, da det fredag formiddag kort efter afgang var nær en kollision.  Både SAS og Norwegian oplyser, at der ikke var tale om et af luftfartsselskabernes fly.