Samfund

Depressive unge: Sådan kan du se faresignalerne

Hver sjette unge pige, der ringer ind til Børns Vilkårs BørneTelefon beder om hjælp, fordi de lider af angst, er ensomme, har selvmordstanker, er spiseforstyrrede, er usikre på deres udseenede eller er selvskadende. Det viser en opgørelse, Børns Vilkår har lavet for 2013.

Det er ifølge Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, alarmerende.

- Jeg synes, det er alt alt for mange piger. Og det er jo bare dem, der ringer til os. Der er mange, der ikke har det så slemt og ikke ringer til os, siger han.

Hver tredje unge pige får psykologhjælp

I dag har det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) offentliggjort en rapport om børns trivsel. Ifølge rapporten modtog 35 procent af alle 19-årige piger i 2013 hjælp fra en psykolog. Det er en stigning på 6 procent fra 2009.

- Det perfekte er blevet det normale. Man er unormal, når man ikke er perfekt. Det pres er meget svært at håndtere. Pigerne skal være dygtige i skolen, de skal se godt ud, have de rigtige venner og have den perfekte kæreste, siger Rasmus Kjeldahl.

Pigerne bliver særligt pressede af de sociale medier, som de kommer på helt ned til 11-års alderen. De aner ifølge Rasmus Kjeldahl ikke, hvordan de skal opføre sig. 

- På Facebook skal de fremstå perfekte og de skal iscenesætte sig selv fejlfri. Det et alt for stort et press for de unge piger, siger han.

Presset kommer ifølge ham også fra TV-shows, hvor børn og unge konkurrerer om at blive superstjerner. Tidligere var barnelivet lagt i nogle rammer med lektie og skole. Hvis man fulgte systemet forventede ingen, at du blev en tv-stjerne. Men hvis du ikke er noget i dag, når du er i 15 eller 16 år, så er du ikke normal. 

Det største problem er ensomhed

Det problem, som flest piger ringer ind til BørneTelefonen om, er, at de er ensomme. 

- Manglende kontakt til voksne kan føles meget stærkt. Ensomhed er meget tæt knyttet til angst, og det kan let udvikle sig til en dødsangst. Det er meget alvorligt, at når børn føler sig ensomme, forklarer han. 

Ensomheden kan være det, der kickstarter en spiseforstyrelse, at børnene begynder at skære i sig selv eller får selvmordstanker. 

Det vigtigste er, at børnene kan tale med deres forældre.

- Det som børnene i virkeligheden har brug for er gode relationer. En god omgangskreds og opmærksomme forældre er altafgørende, siger Rasmus Kjeldahl.

Det kan du gøre, hvis du er bekymret for en pige:

 • Kontakt lærere og andre voksne, der har med barnet at gøre i hverdagen og hør, om de andre også oplever noget, der har ændret sig.
 • Selv om barnet trækker sig så tro på, at det ikke nødvendigvis betyder, at du er uønsket som forælder. Vær opsøgende og vis, du er der.
 • Vær bevidst om, at du er rollemodel. Vis, at man sagtens kan gå ud til postkassen uden sminke. Tænk over din egen fremstilling af jer som ’den perfekte’ familie hvad enten, det er på Facebook eller andre steder.
 • Husk at dine egne livskriser fx i forbindelse med skilsmisse, arbejdsløshed og sygdom kan påvirke dine teenagere. Vær bevidst om, at din teenager muligvis ’skåner’ dig og skubber sine egne behov og problemer i baggrunden. Opsøg hjælp og støtte i dit netværk.
 • Hvis dit barn har brug for ekstra støtte i en periode betyder det ikke, at du har fejlet som forældre. Tværtimod skal du klappe dig selv på skulderen over, at du ser dit barn har brug for hjælp og handler på det.
 • Ring til ForældreTelefonen hos Børns Vilkår, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gribe det hele an på tlf. 35 55 55 57. 

Det kan du gøre, hvis du selv har ondt i livet:

 • Husk på, at det er okay, at det hele kan være svært og virke uoverskueligt i en periode. Du er ikke den eneste, der kan have det sådan.
 • Du skal vide, at hjælpen kan komme mange steder fra. Tænk over, om du har en voksen i dit liv, der er god at tale med. Det kan være en forælder, en venindes mor, en lærer, træner en moster eller bedsteforælder.
 • Fortæl at du er trist. Hvis det er svært at sige, så skriv eventuelt en besked først.
 • Husk på, at Facebook og Instagram kun viser en lille del af virkeligheden. Alle personer, kendte som ukendte, er meget mere end et foto med filter.
 • Du skal ikke gå rundt alene med svære tanker. Ring eller skriv til BørneTelefonen på tlf. 116 111. 

Kilde: Børns Vilkår