Samfund

Mange dømte kriminelle begår ny kriminalitet

En tredjedel af dømte kriminelle overtræder loven igen i løbet af et par år. Det er især de unge, der falder i.

Er man én gang blevet stemplet som indbrudstyv og har fået en dom for det, er der stor risiko for, at man igen bryder ind i et privat hjem. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Blandt personer, der i 2010 blev løsladt fra afsoning eller blev fundet skyldige i en lovovertrædelse, begik 30 procent en ny lovovertrædelse i løbet af to år.

Men blandt indbrudstyve begik i alt 72 procent ny kriminalitet inden for to år.

Det er især unge mænd, der igen kommer i karambolage med politiet. Halvdelen af de 15-19-årige mænd begik ny kriminalitet, mens det kun var 14 procent mænd i alderen 60 år og derover.

Fængsling øger risikoen

Og har man siddet inde i et fængsel, vokser risikoen også for at begå ny kriminalitet. Personer, der blev løsladt efter endt afsoning i fængsel i 2010 havde den højeste tilbagefaldsprocent blandt alle, der blev løsladt eller dømt i 2010.

Mere end seks ud af 10 - 64 procent - i denne gruppe begik ny kriminalitet inden for to år. 61 procent af disse fik også en ubetinget dom som den strengeste straf i de efterfølgende to år, viser tallene.

Den laveste tilbagefaldsprocent var blandt personer med en foranstaltningsdom, der ophørte eller blev ophævet i 2010. Her var der en fjerdedel, der begik ny kriminalitet.