Samfund

Helt normalt at politikere kommenterer uafsluttede sager

Seks politikere er blevet politianmeldt for at have udtalt sig kritisk om terrordommen mod Said Mansour. Det er ifølge Lars Bo Langsted, professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet, ikke usædvanligt, at politikere blander sig i konkrete uafsluttede sager.

- Det sker relativt tit, at politikere går ud mens sagen verserer og kommenterer på den konkrete sag, siger han. 

Seks politikere er blevet politianmeldt for at have kommenteret dommen, som de mener er for mild. De anmeldte er Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg og Vestres udlændingeordfører Karsten Lauritzen, den socialdemokratiske retsordfører Trine Bramsen og de tre DF-politikere Pia Kjærsgaard, Martin Henriksen og Peter Skaarup. Forsvarsadvokat Thorkild Høyer frygter, at politikerne med deres udtalelser kan påvirke den endelige dom.

Mangel på respekt for grundloven

Dommen om Said Mansour blev afsagt i torsdags, og både forsvareren og anklageren har stadig mulighed for at anke sagen, så derfor er den ikke endeligt afsluttet. 

Ifølge Lars Bo Langsted respekterer politikerne ikke magtens tredeling og grundloven med deres udtalelser, mens sagen verserer.

- Det er i virkeligheden en form for mangel på respekt for grundloven, siger Lars Bo Langsted. 

Frygter påvirkning

Det er op til politikerne at lovgive. Domstolenes opgave er at dømme i konkrete sager ud fra den lovgivning, som politikerne har lavet. Politikerne må derfor ikke kommentere konkrete uafsluttede sager, da de kan risikere at påvirke dommens udfald, forklarer Lars Bo Langsted.

- Selvom de juridiske dommere ikke lader sig påvirke, er de jo også kun en slags mennesker. Så er der en større risiko for, at domsmænd og nævninge lader sig påvirke. Især når politikere, som er landskendte og sidder i Folketinget, går ud og siger, at det var slet ikke det, vi ville have, at der skulle ske. Så kan man ikke afvise, at der er en påvirkningsrisiko, siger juraprofessoren.