Samfund

SAS trækker rejsemagasin tilbage efter nazikritik

SAS har måttet trække julenummeret af selskabets rejsemagasin Scandinavian Traveler tilbage.

Tilbagetrækningen kommer efter flyselskabet har fået kritik for at bringe en artikel om højrefløjens fremgang i skandinavisk politik. Her mener flere norske politikere nu, at der trækkes en nazi- og facistparallel til blandt andet det norske Fremskrittspartiet, som i dag sidder i den norske regering.

Fremskrittspartiet (Frp) mener, at påstanden er afskyelig, og kræver en uforbeholden undskyldning fra koncernledelsen i SAS, samt at publikationen trækkes tilbage.

- Det er jo et godt forsøg på at binde os sammen med både Hitler og Quisling, siger Fremskrittpartiets Per Sandberg til TV 2 Norge.

Og kritikken har altså fået SAS til at fjerne bladet fra sædelommerne.

Frp: Historisk tidslinje trækker naziparalleler

Magasinet har i sit decembernummer forsøgt at gøre et forsøg på at forklare, hvorfor Sverigesdemokraterne og Fremskrittspartiet står så stærkt i henholdsvis Sverige og Norge. Bladet har blandt andet trukket en historisk tidslinje, som går tilbage til Vidkun Quisling, som i 1942 blev udnævnt til ministerpræsident under den tyske besættelse af Norge i 1940 - 45, og hans sympati med nazityskland. Quisling blev i 1945 dømt for landsforræderi og henrettet ved skydning.

På samme tidslinje dukker også Carl L. Hagen, som er Frps tidligere leder, samt Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard op.

SAS: Vi beklager at nogen har taget det ilde op

Informationschef i SAS Tormod Sandstø siger til TV 2 Norge, at flyselskabet beklager, at nogen har oplevet og reageret sådan på artiklen.

- Magasinet er et livsstilsmagasin, som favner bredt, men som selvsagt ikke har nogen politisk agenda.

Forstår ikke kritik af artikel

Journalisten bag artiklen, svenske Per Svensson, er mildest talt forbløffet over den røre, som hans artikel har skabt. Han mener selv, at artiklen er uskyldig.

- Artiklen beskriver historien om den nordiske højredrejning bredt fra 1920'erne og frem til nu. Og så er det jo kun naturligt, at man tager de mest kendte retninger inden for den meget bredt definerede rørelse, siger han til TV 2 News.

I artiklen beskrives også Dansk Folkepartis tidligere leder, Pia Kjærsgaard, og hendes ideologiske ophav hos Fremskridtspartiet og Mogens Glistrup. En fortid, som hun siden har lagt afstand til. Det mener Svensson dog ikke, at man kan.

- Bare fordi man er blevet et stort parti, så kan man ikke omskrive sin egen historie. At hun har sine rødder i dette parti, det er jo et historisk faktum. Hvorfor skulle man ikke medtage det, hvis det er historie, som man skriver om?, siger forfatteren bag artiklen.