Samfund

Pensionsselskaber investerer i selskaber, der har aktiviteter på Vestbredden

Soldater bevogter vejen fra Jericho til Jerusalem på Vestbredden Scanpix

De 10 største pensionskasser- og selskaber i Danmark har i alt investeret over 1 mia. kroner i internationale virksomheder, der enten har aktiviteter i de israelsk besatte territorier på Vestbredden eller konstruktioner og vedligeholdelse af checkpoints og separationsmuren.

Det er konklusionen i rapporten "Forretning på Forbudt Land", som den danske NGO-organisation DanWatch, der overvåger virksomheders sociale ansvar i danske og multinationale selskaber, har lavet.

Det er PFA, der med samlede investeringer for 295 mio. kroner investeret i bosættelser eller besættelsesstrukturer, er den største investor på området. PensionDanmark og Industriens Pension følger som nummer to og tre med investeringer for henholdsvis 175 mio. kroner og 164 mio. kroner.

DanWatch har udarbejdet en oversigt over 43 børsnoterede selskaber, der har betydelige økonomiske aktiviteter i bosættelserne. I 13 af de 43 selskaber er der investeringer for i alt over en milliard kroner fra de danske pensionskasser.

DanWatch afslørede i en rapport i 2012, at syv af landets største kommuner, Købehavn, Odense, Esbjerg, Vejle, Kolding, Horsens og Slagelse havde mere end 20 mio. kroner investeret i virksomheder, der er involveret i de israelske bosættelser.

- Regeringen har ved flere lejligheder mindet offentligt om, at den fraråder danske borgere og virksomheder at indgå i engagementer, der kan gavne israelske bosættelser. Det vil jeg passende minde om igen, sagde Mogens Jensen til tv2.dk i september, da det kom frem at blandt andet Magasin og Salling havde produkter i deres forretninger, som stammede  fra de bosættelser. Magasin og Salling trak omgående produkterne tilbage.

I et svar til DanWatch skriver PFA Pension, at man rent faktisk screener selskaber, der har aktiviteter på de besatte Vestbred, og at man blandt andet fokuserer på "om selskaberne bidrager til at opretholde det besatte område", "om selskaberne leverer byggematerialer, der har det som specifikt formål at opbygge f.eks. bosættelser eller separationsmuren" og "om selskaberne leverer produkter eller services, som illegalt begrænser personers frihed til at bevæge sig rundt".

De 10 selskabers investeringer

1. PFA 295 mio.kroner

2. PensionDanmark 175,07 mio. kroner

3. Industriens Pension 164,51 mio. kroner

4. Lærernes Pension 137,20 mio. kroner

5. Sam-pension 96,18 mio. kroner

6. PenSam 74,83 mio. kroner

7. Danica Pension 42,00 mio. kroner

8. SEB Pension 30,79 mio. kroner

9. Nordea Liv & Pension 29,10 mio. kroner

10. AP Pension 8,40 mio. kroner