Samfund

Ny influenza-lignende virus har ramt Danmark: Kan give dit barn lammelser

En ny influenzalignende virus har ramt Danmark. Virussen, som er kendt under navnet EV-D68, har sommeren over hærget i USA, hvor over 1100 personer har været hårdt ramt af sygdommen.

Virussen kan medføre mild såvel som alvorlig sygdom, og den kan i nogle tilfælde være svær at skelne fra influenza med feber, snot, hoste, synkesmerter, muskelømhed, og over i astmatisk bronkitis hos mindre børn og vejrtrækningsbesvær.

De seneste uger har USA til med oplevet mindre udbrud af syge børn, omkring 70 børn i alt, med påvirkning af nervesystemet og lammelser af muskler. Man er nu ved at undersøge om der kan være en sammenhæng mellem EV-D68 og disse lammelser, fordi en større del af børnene har oplevet luftvejssygdom i perioden op til lammelserne, og man har fundet netop dette virus i nogle af børnene.

Endnu ingen rapporter om dødsfald

Indtil videre har der ikke været rapporter om nogen dødsfald, men det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention – CDC – er netop nu ved at undersøge 11 dødsfald for at se, om der skulle være en sammenhæng mellem dødsfaldene og EV-D68, som er et enterovirus, der er i familie med et andet mere kendt enterovirus - nemlig poliovirus, der er kendt for at kunne medføre lammelser.

- I sidste måned var der et eksempel på, at en fransk dreng, som var smittet af EV-D68 sygdommen, blev ramt af lammelser og luftvejsbesvær, som gjorde, at han til sidst ikke kunne trække vejret selv og måtte i en periode have hjælp fra en respirator, siger overlæge Thea Kølsen Fischer fra Statens Serum Institut til tv2.dk.

Og i sidste uge er to børn i Norge blevet ramt af lammelser i forbindelse med EV-D68 sygdom, som især rammer børn under fem år.

- Grunden til at sygdommen især rammer børn, er, at vi som voksne har været udsat for rigtigt mange viraer igennem vores liv. Derfor har mange af os dannet antistoffer mod mange sygdomme, og herunder enterovirus sygdomme, som mange børn ikke har dannet endnu, siger Thea Kølsen Fischer.

Antal af sygdomstilfælde vokset eksplosivt

Antallet af tilfælde af EV-D68 er i løbet af det seneste år vokset eksplosivt særligt i både USA, og nu meldes der også om øget forekomst i Europa.

- Hvorfor vi pludselig ser så mange tilfælde, ved vi ikke. Normalt er der kun få tilfælde af EV-D68. Siden 2009 er der kun blevet rapporteret tre tilfælde i Danmark, og frem til 2012 var der kun rapporteret om i alt 95 tilfælde på verdensplan, mens der i år har været rapporteret 1200 - 1300 tilfælde af sygdommen verden over.

Sygdommen har samme symptomer som en almindelig influenza.

- Men influenzasæsonen er ikke over os endnu, så et godt bud er, at den bølge af sygdom, der netop nu har ramt Danmark, meget vel kan være enten mycoplasma, som giver såkaldt ’kold lungebetændelse’ samt særligt for børns vedkommende EV-D68, siger Thea Kølsen Fischer, der tilføjer, at en stikprøvekontrol af 60 sygdomsramte hospitalspatienter i Danmark med luftvejsinfektion har vist, at hver syvende var ramt af EV-D68. 

Kræver i de fleste tilfælde samme behandling som influenza

Og i langt de fleste tilfælde vil sygdommen også kræve samme behandling, som en almindelig influenza – et par dage i sengen med hvile og masser af omsorg. Der er ingen grund til panik, og det kan være at enterovirussæsonen i løbet af de kommende uger helt løber ud i sandet, som den normalt gør på denne årstid.

Men i nogle tilfælde vil lægebehandling være påkrævet:

- Hvis dit barn lider af astma, har en kronisk lungesygdom eller på anden måde har et svækket immunforsvar, så er mit råd at søge læge. Netop denne gruppe bliver ramt specielt hårdt af virussen, og antibiotika vil ikke have nogen effekt.