Samfund

Hovedkilde trækker sit navn fra Eritrea-rapport: Føler sig forrådt

En hovedkilde i Udlændingestyrelsens Eritrea-rapport trækker sit navn tilbage fra rapporten, fordi han føler sig "misbrugt" og "forrådt".

 Det skriver Berlingske mandag.

 Styrelsen fremstiller et stærkt misvisende billede af situationen i Eritrea, mener Gaim Kibreab, der er professor ved London South Bank University, og citeret i styrelsens rapport om sikkerhedssituationen i det østafrikanske land.

 - Jeg var chokeret og virkelig overrasket. De citerer mig ude af kontekst. De inkluderer mig i en kontekst med deres anonyme kilder for at styrke deres synspunkter omkring rapporten. De har udeladt så mange ting.

 - De har komplet ignoreret fakta og kun håndplukket bestemte oplysninger, siger han til Berlingske.

 Styrelsen sendte tidligere på året en såkaldt "fact finding mission" af sted for at vurdere, hvor stabil situationen i Eritrea er, og om nogle af de mange asylansøgere kunne vende hjem, selvom de har søgt asyl i Danmark.

 Flere end 2200 personer fra Eritrea har søgt asyl i Danmark i år. Det er en markant stigning i forhold til de 98, der kom til landet sidste år. Professoren bakkes op af David Bozzini, der er gæsteforsker på City University of New York og international anerkendt Eritrea-ekspert.

 - Rapporten fra de danske udlændingemyndigheder er et perfekt eksempel på, hvordan sådanne rapporter ikke bør være. Den er forudindtaget og farvet, siger David Bozzini til avisen.

 På grund af hans forskning er han i dag forment adgang til Eritrea.  Andre organisationer kan heller ikke genkende det billede, som Udlændingestyrelsens rapport tegner af Eritrea. Amnesty International, Human Rights Watch og FNs særlige udsending til Eritrea har alle oplysninger, der peger i den modsatte retning.

 Også Dansk Flygtningehjælp mener, at Udlændingestyrelsens rapport ikke er valid og har sågar advaret om at bruge den.