Samfund

Læge efter 17-årigs død: Det vil vi gøre anderledes

På Aarhus Universitetshospital har ledelsen mandag diskuteret sygeforløbet for den 17-årige Youssef Ismail, som tre gange blev sendt hjem efter indlæggelse på hospitalet med diagnosen forstoppelse. Siden tog familien Ismail sagen i egen hånd, hvorefter en scanning i Berlin viste at sønnen havde uhelbredelig kræft. Han døde kort efter.

Og det er især unge i 17-årige Youssef Ismails aldersgruppe, som er svære at diagnosticere.

Det fortæller professor Søren Rittig fra børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital til TV 2 Nyhederne.

- Unge i alderen 15-23 udgør et specielt problem. De er sværere at kommunikere med og fortolke symptomer på og så er de vanskelige at behandle, forklarer han.

Men efter TV 2 Nyhedernes indslag om 17-årige Youssef Ismails ulykkelige sygdomsforløb, har hospitalet nu fokus på at sikre en bedre indsats for unge i hans aldersgruppe.

Og et af de steder, hvor hospitalet fremover vil være mere opmærksomt, er når unge har haft et stort antal lægekontakter.

I tiden forud for at Youssef Ismail endelig fik stillet sin kræftdiagnose lå en lang række besøg hos den praktiserende læge og tre indlæggelser på Aarhus Universitetshospital.  På trods af protester fra familien, blev den 17-årige gang på gang sendt hjem med beskeden om, at det blot var en forstoppelse.

- Antallet af kontakter med lægen stiger indtil man får stillet en kræftdiagnose. Accelererende kontaktforløb er noget, vi med de nye it-systemer har mulighed for at inkludere i vores bedømmelser.  Vi arbejder jo meget med faresignaler, som udløser en scanning. Det her vil kunne indarbejdes i bedømmelsen af, om der vil være behov for en scanning, forklarer Søren Rittig.