Kun få får hjælp: Selvmordstruede kan tales tilbage til livet

Mennesker, der har forsøgt at begå selvmord, er i stor risiko for at forsøge igen.

Men tilbydes de at tale med en terapeut om deres tunge tanker, så falder risikoen for et nyt selvmordsforsøg og et fuldbyrdet selvmord.

Et registerstudie af knap 6000 danskere, der har forsøgt selvmord og fået gratis terapi i et af landets centre for selvmordsforebyggelse, viser, at risikoen for en gentagelse falder med næsten en tredjedel sammenlignet med en kontrolgruppe, som ingen terapi modtager.

- Selvmordstruede har højere risiko for gentagne selvmordsforsøg og naturligvis højere risiko for at dø ved selvmord. Derfor ved vi godt, at de har brug for behandling, men indtil nu har vi ikke haft bevis for, hvilken behandling der virker, siger seniorforsker Annette Erlangsen, Forskningsenheden ved Region Hovedstadens Psykiatri.

- Nu ved vi, at samtaler hjælper både på kort sigt og op til tyve år efter endt behandling. Det er en behandling med et stort potentiale, som burde tilbydes flere, siger hun.

Behandlingen består typisk af seks til 10 samtaler, hvor der fokuseres på de begivenheder, der udløste selvmordsforsøget, ligesom deltagerne får konkrete råd til, hvad de skal gøre, hvis selvmordstankerne vender tilbage.

De første forebyggende centre blev oprettet i København og Odense i 1992, og siden 2007 er der kommet centre i alle landets regioner.

Men alligevel er det kun 15 procent af de personer, der har forsøgt selvmord, der tilbydes terapi.

- Det er meget afhængigt af, om man bor tæt på et af centrene og om skadestuen eller den praktiserende læge er opmærksom på muligheden, siger Annette Erlangsen.

På Livslinjen glæder bestyrelsesformand Morten Thomsen siger over, at det nu er dokumenteret, at terapi virker.

Men han ærgrer sig over, at det kommer så få til gavn.

- Det er unikt, at selvmordstruede kan komme så langt, og det bekræfter det, vi hører fra folk, der ringer til os og fortæller, at de med terapien føler, at de har fået en ny chance.

- Nu mangler vi bare, at politikerne får øjnene op og sikrer, at alle får tilbuddet, siger Morten Thomsen.

Når det i dag kun er få, mener han, at det skyldes, at de forebyggende centre er så overbelastede, at de ikke tør gør reklame for sig selv.

- De er simpelthen bange for at blive rendt over ende, og det er synd, når vi nu ved, at samtalerne gør en stor forskel, siger Morten Thomsen.

Hver dag forsøger 20 mennesker selvmord

Mennesker, der har forsøgt at begå selvmord, er i stor risiko for at forsøge igen. En terapeut kan hjælpe.

  •  Hver dag forsøger cirka 20 personer selvmord. To personer gennemfører selvmordet og dør.
  •  Antallet af selvmordsforsøg er cirka 30 procent højere end antallet af personer, der forsøger. Det vil sige, at nogle personer gentager deres selvmordsforsøg en eller flere gange.
  •  Risikoen for at gentage et selvmordsforsøg er størst inden for det første år.
  •  En undersøgelse blandt 5678 personer, der har forsøgt selvmord, viser, at risikoen for et nyt forsøg eller et fuldbyrdet selvmord falder med 30 procent med samtaleterapi.
  •  Behandlingen er korttidsterapeutisk og består som regel af seks til 10 samtaler.
  •  Det er første gang, at forskere har påvist, at selvmordsforsøg og selvmord kan forebygges med terapi.

Kilde: Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København

/ritzau/