Samfund

Offentligt ansatte: Vi har ikke tid til at løse vores opgaver

Offentligt ansatte skal løbe så stærkt for tiden, at de ikke føler, at de har tid til at løse deres opgaver ordentligt. Det viser en ny undersøgelse lavet af Megafon.

Undersøgelsen er lavet på vegne af 27 lønmodtagerorganisationer, der blandt andet har kigget på, om medlemmerne oplever, at de har tid nok til at løse deres opgaver.

Resultaterne bygger på svar fra 2714 medlemmer, og her svarer hele 47 procent, at de ikke har tid nok til at løse deres opgaver.

Megafon har også spurgt, hvor stor den del af de offentligt ansatte, der har været sygemeldte på grund af stress med arbejdet som den største faktor. Kun syv procent af de, der mener at have tid nok til arbejdsopgaverne, har været sygemeldte det seneste år.

Blandt de mere pressede medlemmer er der mere end en fordobling i antallet af ansatte, der har været sygemeldte på grund af stress. Hele 16 procent af dem har været sygemeldte på grund af stress det seneste år. 

Ifølge socialordfører hos SF, Trine Pertou Mach, er det godt, at omkring halvdelen af de offentligt ansatte i en vis udstrækning føler, at de har tid til deres opgaver.

- Men det er bekymrende, at 47 procent siger det modsatte. Det er der, det politiske fokus burde være. For det betyder, at trivslen på arbejdspladsen ikke er i orden, siger hun til TV 2 News.

Undersøgelsen viser også, at tids-oplevelsen er langt mere positiv, når ledelsen taler med medarbejderne om, hvordan man tilrettelægger arbejdet. 

- Det siger mig, det er afgørende, at dem, der leverer en service til borgerne, også har en god dialog med ledesen. Så der ligger en ledelsesmæssig opgave i at sørge for, at servicen bliver leveret, siger Trine Pertou Mach.

Hun understreger dog, at det langt fra er første gang, man hører om problematikken med at have tid nok til opgaverne i det offentlige. Tidligere undersøgelser har vist samme tendenser. Derfor er det vigtigt, at der bliver sat ind over for det.

- Hvis det ikke bliver bedre, kan vi ende med at få nogle tilfredshedsundersøgelser blandt borgerne, der siger, at de ikke er tilfredse med den service, de skal have. Samtidig kan de ansatte måske ikke levere den ydelse, de tog en uddannelse for at kunne give, så de går måske i højere grad ned med stress, siger Trine Pertou Mach og tilføjer:

- Og det i en tid, hvor man skal løbe hurtigere og længere på literen. Der nytter det ikke have fokus på nul-vækst. Med denne undersøgelse er der behov for en diskussion af det offentliges ressourcer. 

De ansatte i undersøgelsen er medlemmer af blandt andet BUPL, Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejerråd og FOA.