Samfund

Ny dansk film ignorerer historiske fakta: Må Tordenskjold sige F***?

Vi kender ham bedst fra tændstikæskerne, men næste år får danskerne mulighed for at lære den dansk-norske søhelt Tordenskjold bedre at kende.

En ny dansk film med titlen 'Tordenskiold' har netop afsluttet 29 dages optagelser i Prag i Tjekkiet, og filmen vil især sætte fokus på historieheltens bedrifter på landjorden.

Men selv om der er tale om en historisk fortælling, vil der er ikke nødvendigvis være historisk belæg for alt i filmen.

Eksempelvis vil man kunne høre Tordenskjold, spillet af Jakob Oftebro, give gode råd til unge søfolk, hvor han fortæller dem, at de skal følge deres instinkter og tænke "fuck it". Ikke et udtryk, der var særligt udbredt herhjemme på Tordenskjolds tid i 1700-tallet.

Korrekthed er latterligt krav

Men det gør ikke noget, lyder det fra folkene bag filmen. 'Tordenskiold' er nemlig ikke en film, der bekymrer sig om at være pinlig historisk korrekt og sandfærdig.

- Det synes jeg er et helt latterligt krav. Så må man holde op. Det eneste krav er, at det skal være originalt, og at det skal fungere kunstnerisk. Ellers må historikerne begynde at lave film, lyder det fra filmens manuskriptforfatter, Erlend Loe.

- Hvis man skal lave en film om Tordenskjold, så bliver man nødt til at sjusse sig lidt frem, siger skuespilleren Martin Buch, der spiller Tordenskjolds kammertjener.

Frygter ikke kritik

Den seneste tid har kritikken ellers haglet ned over DR's historiske tv-serie ’1864’. Især flere historikere og politikere mener, at serien ikke er historisk korrekt.

Det kan sagtens gentage sig med 'Tordenskiold', men det bekymrer ikke filmens instruktør, Henrik Ruben Genz.

- Det tror jeg nok, men skal jeg være bange for dem? Hvis vi skal skabe i frygt for, hvad nogen måtte sige, så kan vi jo ikke lave noget som helst, siger Henrik Ruben Genz.

Filmen har modtaget otte millioner i produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut, og der er forventet premiere på 'Tordenskiold' i efteråret 2015.

Hvad mener du? Skal historiske film holde sig til fakta? Deltag i debatten på TV 2 Nyhedernes Facebook-side: