Søgte ly under skybrud: Hjemløse blev anholdt og fik bøde

25-årige Bakary Camara  blev den sidste weekend i august anholdt, sendt i detentionen og tvunget til at betale en bøde for at have søgt ly under et skybrud i København.

- En af mine venner sagde, at han kendte et sted, hvor vi kunne være i læ, siger Camara, der er spansk statsborger og bor i København som hjemløs og klarer sig til dagen og vejen ved at samle pantflasker, til Information.

Stedet, hvor Camara og 11 andre hjemløse søgte ly denne søndag morgen, var en skolegård, hvor de fandt et halvtag. Kort tid efter kom politiet og bad Camara og hans ven at pakke deres ting og tage med dem på stationen.

Her blev Camara sendt i detentionen og fik konfiskeret sin pung med 300 kroner og 400 euro.

Da han seks timer senere blev løsladt og fik pungen tilbage, manglede der 100 euro.

- Betjenten fortalte mig, at de havde beholdt 100 euro til at betale en bøde, jeg havde fået for at befinde mig på skolens område, siger Bakary Camara til Information.

Bøden var givet for ulovlig indtrængen.

Otte af de 12 anholdte henvendte sig efterfølgende til Gadejuristen, en ngo, der blandt andet hjælper hjemløse i København. De forstod ikke, hvorfor de var blevet anholdt, da de ikke havde brudt ind eller på anden ulovlig måde skaffet sig adgang til skolegården..

Men så snart en bøde er betalt, har man erklæret sig skyldig, og derfor kunne de hjemløse ikke klage over behandlingen, forklarer senioranklager Henriette Norring til Information.

Jurist Maja Løvbjerg Hansen fra Gadejuristen mener, at anholdelsen af de hjemløse er et udtryk for, at man kriminaliserer dem i stedet for at hjælpe dem.

- En gymnasiedreng fra Horsens ville jo ikke blive anholdt og sat i detentionen for derefter at få en bøde og en plet på straffeattesten, bare fordi han søgte ly under et halvtag i en skolegård midt under et skybrud, siger hun til Information.