Samfund

Blodrødt danmarkskort: Her forsvinder industri-job

Jobbene i industrien er forsvundet med lynets hast i perioden 2000 til 2012. Det viser en analyse, som tænketanken Kraka har lavet for Ministeriet for by, bolig og landdistrikter.

Tallene viser, at størstedelen af danske kommuner har oplevet store fald i antallet af job inden for industrien, og i alt er hvert tredje job forsvundet.

Kun i ganske få kommuner er det sket, at antallet af arbejdere inden for industrien er steget.

Her kan du se, hvordan vækstraten i industriarbejdspladser er i din kommune:

- Vi bliver mere produktive inden for industrien. Det betyder, at nogle jobs i industrien bliver nedlagt, fortæller økonom Nicolai Kaarsen fra Kraka.

At jobbene forsvinder, rammer især hårdt i udkantskommunerne, og derfor har minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen, bebudet, at der skal kigges nærmere på, hvordan man vender udviklingen.

Men ifølge Nicolai Kaarsen bliver det næsten umuligt at gøre.

- Det bliver nok svært at få så mange jobs tilbage. Men uddannelse kan trække os i den rigtige retning. En uddannet arbejder er sværere at udskifte med en robot eller en maskine.

- Det er ikke realistisk, at man kan vende udviklingen. Men man kan se på uddannelse og omkostninger i industrien. For eksempel på energiafgifter.

I alt svarer nedgangen fra 2000 til 2012 til, at 123.000 job er forsvundet i industrien.

Deltag i debatten på Facebook:

Størstedelen af danske kommuner har oplevet store fald i antallet af job inden for industrien. Er din kommune blevet ramt?

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Sunday, November 16, 2014