Samfund

SAS-fly var 90 meter fra kollision med russisk jagerfly

NATO advarer nu om, at Ruslands øgede antal militære flyvninger er en direkte trussel for sikkerheden af den civil luftfart i Europa. Det skriver Berlingske søndag.

Advarslen kommer i kølvandet på en alvorlig hændelse i marts, hvor et dansk SAS-fly med 132 passagerer om bord var tæt på at kollidere med et russisk militærfly.

De to fly passerede hinanden 80 kilometer syd-vest for Malmø med blot 90 meters afstand, hvilket er langt under den krævede minimumsafstand på 300 meter.

NATO kan blive tvunget til at skyde et russisk militær fly ned, hvis det sker igen.

"I mange tilfælde har russiske piloter undladt at tænde for deres transpondere eller at tale med den civile lufttrafikkontrol. Det udgør en fare for den civile luftfart. NATO er på vagt og er klar til at reagere", skriver NATOs talsmand, Oana Lungescu, i en e-mail til Berlingske.

Situationens alvor understreges i en ny rapport fra den britiske tænketank »European Leadership Network«, der har undersøgt næsten 40 »farlige« hændelser med russisk militær fra de første otte måneder af i år. Konkret klassificeres situationen, som de danske SAS-piloter og deres 132 passagerer blev udsat for, blandt de tre farligste i 2014.

- Den russiske aktivitet skaber en betydelig bekymring i forhold til luftsikkerheden, som der slet ikke er nok fokus på – hverken i offentligheden eller på det politiske niveau, siger Ian Kearns, der er direktør for den britiske tænketank, til Berlingske.

- Hvis SAS-flyet var styrtet ned, havde det været en tragedie, der havde fået forholdet mellem Vesten og Rusland til at eskalere. NATO ville være nødt til at gøre det klart over for Rusland, at man næste gang i yderste konsekvens ville skyde deres fly ned. Enhver national regering ville også blive tvunget til at gå af, hvis befolkningen fik indtryk af, at man ikke lavede et meget tungt modsvar på sådan en hændelse, fortsætter Ian Kearns.