Samfund

Ekspert: Derfor taler folk grimt til hinanden på Facebook

- Man kan tage denne samtale som eksempel. Vi kigger hinanden i øjnene og nikker. Det gør vi, fordi vi kan aflæse hinanden. På nettet er det element væk. Så der er en tendens til, at man råber en smule højere. Og højere og højere, indtil den anden person reagerer. Men når man har trykket 'send', så er den derude. Det er svært at padle tilbage.

Sådan lyder det fra professor i filosofi, Vincent Hendricks, efter Dansk Folkepartis folketingsmedlem Søren Espersen har valgt at lukke sin Facebook-problem på grund af trusler.

Vincent Hendricks har skrevet bogen 'Infostorms' om folk, der ikke forstår konsekvenserne af deres egen ageren på nettet, hvilket i sidste ende kan skade demokratiet. Ifølge professoren kan den hårde sprogtone på Facebook og flere andre sociale medier spores tilbage til, at det er nyt.

Hvor den almindelige samtale ansigt til ansigt har flere tusind år på bagen, har samtalen på nettet på små ti år bag sig. Der er derfor endnu meget at lære om, hvordan man agerer på nettet. 

- Det virker omkostningsneutralt at komme med en trussel i det virtuelle. Det er fordi, vi ikke forstår koblingen mellem det analoge rum og det virtuelle rum, siger Vincent Hendricks og fortsætter:

- Hvordan foregår det rundt om middagsbordet derhjemme? Hvordan samtaler man der? Det samme skal gøre sig gældende på nettet. Vi er gået fra at have et socialt medie, der skulle samle, til at have et anti-socialt medie, hvor man sviner hinanden til eller spænder buen for meget. Det har modvirket, hvad de sociale medier skulle bruges til. Så vi går en lang læringsperiode i møde. 

Selvom Facebook har medført en mere og mere grov debattone, mener filosofi-professoren også, at Facebook har ført gode ting med sig.

- Gennem Facebook har man en megafon til offentligheden. Men alle har så også en forpligtigelse til at sige noget i det offentlige i en tone, som man også vil forvente af andre. På den måde mister man måske noget af den samtale, man kunne have haft, siger Vincent Hendricks.

Han mener også, at det at folk råber højere og højere på Facebook samtidig kan være med til at skade demokratiet.

- Et robust demokrati er ikke karakteriseret ved, at alle har en robust stemme. Det er karakteriseret ved, at alle har en oplyst stemme. Mange konflikter i verden kunne løses, hvis vi i stedet for bomber kastede bøger og tv'er ned over folk, så de blev oplyst i stedet, siger Vincent Hendricks, der dog mener, at den hårde tone på de sociale medier nok skal blive forbedret.

- Hvis folk kan komminikere ordentligt rundt om middagsbordet, hvorfor skulle de så ikke kunne lære at gøre det andre stedet også? For jeg tror ikke, at folk kommunikerer på samme måde rundt om middagsbordet, som de gør på nettet.