Samfund

Glemt under operation: Syv-årig gik en uge med tampon i halsen

Syv-årige Bianca gik i begyndelsen af november i en uge rundt med en tampon i halsen. Tamponen var blevet glemt under en operation for polypper.

I de otte dage, hvor Bianca havde tamponen i halsen, havde hun smerter og svært ved at trække vejret. Og hun lugtede, ifølge hendes mor, så slemt ud af munden, at folk ”automatisk tog et skridt bagud”.

Alligevel blev tamponen først opdaget, da Bianca en uge efter til sidst blev indlagt.

Biancas mor, Stina Andersen fra Helsingør, har nu klaget til Patientombuddet over den lokale øre-, næse- og halslæge, der stod for operationen.

- Da hele forløbet var slut, var jeg så harm, siger hun til tv2.dk.

Bianca blev opereret lørdag den 1. november, og var bestemt ikke frisk efter operationen. Hun kastede blod op, havde smerter og havde svært ved at trække vejret. Da mor og datter mandag var til kontrol ved lægen, blev der dog ikke fundet nogen årsag til den grimme lugt, der stod omkring hende. I stedet blev hun sat på en penicillin kur.

Stina Andersen har siden beskrevet forløbet i et debatindlæg i den lokale avis, Lokalavisen Nordsjælland:

”Om lørdagen kan jeg konstatere, at hendes tilstand ikke er blevet bedre. Hun har nu siddet en uge i sofaen uden kræfter til at spise andet end lidt koldskål og ymer. Og natten græder hun med jævne mellemrum af smerte, og hun har svært ved at trække vejret, og det gør ondt, når hun taler. Da jeg denne lørdag vælger at tage hende med ud at handle ind, møder vi nogle bekendte, som påpeger, at hun lugter så kraftigt, at man automatisk må gå et skridt baglæns. Efter denne kommentar ringer jeg 1813. Min tanke er, at hun er fejlmedicineret, hvad der er den egentlige årsag har jeg ikke fantasi til.”

I lørdags blev hun undersøgt på Nordsjællands Hospital, og søndag fik hun så endelig fjernet tamponen fra halsen. Nu er hun hjemme igen, og har det godt.

”En øre- næse- halslæge får søndag morgen hevet en tampon op fra Biancas hals. Der har den siddet i otte døgn. Den lugter meget grimt, og den forklarer i den grad årsagen til, at min datter havde svært ved at trække vejret. Chokerede og lettede tager vi hjem. Min datter vil igen spise og tale, og hun sover tungt og godt natten igennem.”

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan det kan gå til. Jeg har fået at vide, at man rutinemæssigt tæller, hvor mange tamponer man bruger, når man laver sådan en operation. Netop for at man kan være sikker på, at man har fået alle med op igen, siger Stina Andersen.

Den ledende overlæge på Øre-, Næse- og Halsafdelingen på Nordsjællands Hospital, Troels Nielsen, bekræfter, at de har haft en patient, som omtales i læserbrevet.

- Jeg kan bekræfte, at vi har haft en patient, som det er beskrevet i læserbrevet, og at vi har fjernet en gazetampon fra patientens næsesvælg, siger han til tv2.dk.