Samfund

Plastic-gåde på danske strande: Her er forklaringen

Tusindvis af små runde plastikstykker skæmmer i øjeblikket Kysten langs Øresund og Køge Bugt.

- Der ligger stadig rigtig rigtig mange herude, siger miljøbiolog Henrik Beha Pedersen fra organisationen Plastic Change. Han står på Charlottenlund strand, da tv2.dk fanger ham på telefonen:

- Det er sådan nogle små plasticstykker, såkaldte biocarriers, som rensningsanlæggene bruger til at fremme udskillelsen af kvælstof. Vi arbejder med en teori om, at kraftige regnskyl og oversvømmelser har medført, at anlæggene er løbet over deres bredder, og at plasticstykkerne er kommet ud i havet den vej. Vi ved dog endnu ikke, hvor de helt præcist kommer fra. Om det overhovedet er fra et rensningsanlæg eller om de eksempelvis er blevet tabt af et fragtskib.

Plasticforurening er for længst blevet bemærket af utilfredse borgere, som ikke forstår, hvor de mange plasticstykker kommer fra.    

- I Danmark er biocarriers stadig en ret ukendt teknologi, så det er ikke et problem, vi har set tidligere. Men i USA og Sydeuropa har der været masser af eksempler på plasticforurening ved overløb, siger Jakob Strand fra Aarhus Universitet, der forsker i plast i havet, til Ingeniøren.

Han fortæller desuden, at plastikstykkerne kan være kommet til de sjællandske kyster med strømmen mange steder fra. Og ud over at skæmme kysten er det uhensigtsmæssigt, hvis f.eks. legende børn tager stykkerne i munden, siger forskeren.   

Derudover er det heller ikke godt nyt for havfuglene, som kan tage fejl af plastikstykkerne fiskeskelletter, siger Henrik Beha Pedersen fra Plastic Change, der i lighed med de mange utilfredse borgere ikke just er begejstret for plasticstykkernes ankomst.

- Det kommer jo oven i al den plasticforurening, der i forvejen er langs de danske kyster og i farvandene.

Ifølge Henrik Beha Pedersen viser nye beregninger fra Plastic Chang, at plasticforurening i de danske farvande betyder, at op til en halv milliard mikroskopiske plastikpartikler bliver sendt ud i havet fra danske rensningsanlæg hver time.