Samfund

Holbæk-læge om vægttabsplan: Latterligt enkel, men det virker

Børneafdelingen på Holbæk Sygehus ser ud til at have fundet løsningen på problemet med, hvordan overvægtige børn holder vægten efter slankekuren.

Afdelingen har behandlet 1.900 børn i alderen tre til 22 år, hvor cirka 80 procent af børnene har tabt sig og efterfølgende holdt normalvægten.

Overlæge i pædiatri på Holbæk Sygehus Jens-Christian Holm fortæller, at sygehusets succes blandt andet skyldes, at de overvægtige børn får en skræddersyet plan, som laves på baggrund af en samtale med barnet og familien.

- Vi laver primært en plan med 15-20 ændringer. Planen lyder latterligt enkel, men det er lige præcis det enkle, der virker, siger han til tv2.dk.

Jens-Christian Holms plan til et barn, der skal tabe sig, kan se ud på følgende måde:

Morgenmad:

- Ingen coco pops eller cornflakes. Det må slet ikke være i hjemmet længere.

- I stedet for må der spises havregryn, havregrød, rugfras, minifras eller rugbrød med pålæg med et til seks procents fedt. For eksempel kylling, kalkun, torskerogn, makrel, filet eller hamburgerryg.

Frokost:

- Barnet skal hverken spise leverpostej, rullepølse eller kødpølse.

- Derimod kan barnet spise tre til fire halve stykker rugbrød med pålæg med et til seks procents fedt. For eksempel kylling, kalkun, torskerogn, makrel, filet eller hamburgerryg.

Eftermiddag:

- Det er forbudt med knækbrød og frugt om eftermiddagen. Det er ikke et rigtigt måltid.

- For når barnet kommer hjem fra SFO eller skole, er det godt med et ordentligt måltid, der minder om morgenmaden for eksempel havregryn, havregrød rugbrød med et til seks procents fedtholdig pålæg.

Aftensmad:

- Her er det vigtigt med en spiseøvelse. Det er nemlig sådan, at langt de fleste mennesker har en spiseforstyrrelse. Derfor skal maden portionsanrettes i køkkenet, og der må ikke stå potter og pander på bordet. Når maden anrettes bruger man en tallerkenmodel, hvor halvdelen af tallerkenen er salat og grønt, den ene kvarte del er kød og fisk med lav fedtprocent, og den sidste kvarte del skal indeholde kartofler, grove ris eller groft pasta.

- Barnet må spise anden portion efter tyve minutter, hvor maden igen anrettes efter tallerkenmodellen.

Faste regler:

- Sukkerholdige drikke er tilladt en gang om ugen, og barnet må maksimum drikke en halv liter.

- En gang om ugen må barnet spise slik. Børn over 10 år må spise for 10 kroner slik. Børn under 10 år må spise for fem kroner slik.

- Fjernsyn og computerne må bruges højst to timer om dagen og først efter klokken 17.

- Hvis det er muligt, skal barnet gå eller cykle til og fra skole.

- Derudover skal barnet gå til en organiseret aktiv sport. For eksempel svømning, dans, håndbold, fodbold eller gymnastik. Det er en god ide, at aktiviteten er i lokalområdet, og det allervigtigste er, at barnet gerne vil gå til den valgte aktivitet.

På TV 2 Nyhedernes side på Facebook kan du følge og deltage i debatten om, hvordan overvægtige børn holder et vægttab.