Samfund

Dansk læge knækker koden til børns ukontrollerede fedme

Selv om antallet af overvægtige danske børn og unge er tredoblet de seneste 30 år, og mange børn har været på kur, har det indtil nu været nærmest umuligt at få børnene varigt ned i vægt igen.

Men nu tyder det på, at opskriften er fundet på Holbæk Sygehus’ børneafdeling.

Det skriver Metroxpress.

På børneafdelingen har man behandlet 1.900 børn og unge i alderen 3-22 år, hvoraf omkring 80 procent har opnået og fastholdt en normal vægt efter behandling.

- Det er nemt nok at få børnene til at tabe sig. Det svære er at få dem til at blive der. Men det kan vi for langt de fleste børn, for vi anerkender, undersøger og behandler fuldstændigt børnefedme som en kronisk sygdom, siger overlæge i pædiatri Jens-Christian Holm til Metroxpress.

Hans og børneafdelingens arbejde bliver præsenteret i denne uge på den britiske tv-station BBC’s internationale kanaler og elektroniske platforme i det meste af verden.

- Det, vi skal præsentere i BBC, er de samlede resultater, vi har arbejdet os frem til gennem længere tid, siger Jens-Christian Holm til tv2.dk.

- Der er særligt tre ting, der er vigtige at forstå. Det er, at man ser svær overvægt som en sygdom. Det er, at når man taber sig, så har kroppen et genialt system, der betyder, man lynhurtigt tager på igen. Det vil man, fordi det faktisk er farligt at tabe sin fedtmasse, så kroppen har et meget aggressivt hormonsystem til at genskabe fedtmassen. Og så er det pædagogikken om, hvad vi gør.

Han uddyber, at løsningen derfor ikke er at tage et skridt ad gangen.

- Man skal ændre alting med det samme, for hvis man ikke gør det, så efterlader man kroppen til at beholde fedtmassen, og derfor vender den tilbage til den, siger han.

Han håber, at børnelæger i andre lande nu vil tage ved lære af hans afdelings banebrydende resultater i kampen mod den globale fedmeepidemi blandt børn og unge.