Samfund

Regionerne: Supersygehuse bliver dårligere end forventet

Danskerne kan se frem til langt dårligere supersygehuse end planlagt, fordi byggepriserne stiger mere end ventet.

Det er meldingen fra formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), som fredag mødes med sundhedsminister Nick Hækkerup (S) for at diskutere sagen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

På sin egen hjemmebane i Region Midtjylland mangler Bent Hansen 225 millioner kroner.

- Vi vil være nødt til at skære på antallet af intensive senge og antallet af senge til kræftpatienter. Det er helt umuligt at forestille sig, at vi kan skære på så ømme funktioner, men det er konsekvensen, siger Bent Hansen, der forventer lignende problemer i de fire andre regioner, når deres byggerier skrider frem.

- Jeg vil kæmpe fra hus til hus for at bevare intensiv og de andre faciliteter i byggeplanerne, og vores krav er meget ydmygt, for vi vil bare have budgetterne reguleret, i samme takt som byggepriserne stiger, siger Bent Hansen, der får opbakning fra Carl Holst (V), formand i Region Syddanmark og næstformand i Danske Regioner.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) afviser kritikken fra regionerne. Det er bekymrende at høre nu, at regionen vil have flere penge. Jeg synes, at regionen i stedet skal koncentrere kræfterne om styringen af sygehusbyggerierne, lyder det i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Professor Per Nikolaj Bukh, Aalborg Universitet, vurderer, at regionspolitikerne har en pointe.

- Regionerne kan godt sige, at de samlet set er blevet snydt, for objektivt set er det mere korrekt at bruge byggeriets prisudvikling, siger Per Nikolaj Bukh, der dog understreger, at "snyderiet" har været kendt fra begyndelsen.