Samfund

Ny undersøgelse: 730.000 danske arbejdspladser væk om 20 år

730.000 danske arbejdspladser vil formentlig blive automatiseret og overflødiggjort i løbet af de næste 20 år på et arbejdsmarked, der bliver dramatisk forandret, skriver Politiken.

Ifølge avisen er det ikke kun industri-jobs, der bliver automatiseret. Også bankrådgivere, receptionister, kontorfolk, butiksassistenter, fængselsbetjente og taxa-chauffører må regne med at deres funktioner bliver automatiseret.

- Selv om øget automatisering er en udvikling, vi kender i forvejen, der det nogle ekstra store bølger, der kommer rullende nu og automatiserer nogle jobs, vi ikke tidligere har set, siger Ejner K. Holst, arbejdsmarkeds- og uddannelsessekretær i LO, til Politiken.

Tallene stammer fra en undersøgelse af jobbenes overlevelsesmuligheder i de kommende årtier, som tænketanken Kraka, LO og forbundet HK har lavet på baggrund af en stor britisk undersøgelse. Kraka, LO og HK har overført undersøgelsen og dens metoder til danske forhold.

Udviklingen baner vej for masser af nye job, men udviklingen vil kræve en storstilet omskoling af danske lønmodtagere.

- Det er utrolig vigtigt, at vi ikke bliver bange for denne her udvikling. Al erfaring viser, at der stort set ikke sker nogen jobtab, når teknikken overtager manuelle jobfunktioner. Den ny teknologi skaber nye job, mens de gamle jobfunktioner som oftest både bliver klaret smartere og mere begavet af den nye teknik, siger Kim Simonsen, formand for HK Danmark, til Politiken.