Dansk støtte-program vækker opsigt: Får 2,5 mio. kroner til at studere trolde

16x9
Den bornholmske Krølle Bølle-trold, som Lars Christian Kofoed Rømer har fået 2,5 mio. kr. til at forske i. Foto: Foto: TV2 Bornholm/Dansk Folkemindesamling

Forholdet mellem underjordiske trolde og mennesker på Bornholm. Det er hoved-emnet i det forsknings-projekt, der har fået Det Frie Forskningsråd ti

Forholdet mellem underjordiske trolde og mennesker på Bornholm.

Det er hoved-emnet i det forsknings-projekt, der har fået Det Frie Forskningsråd til at bevilge 2,5 millioner støtte-kroner til antropolog og PhD-studerende Lars Christian Kofoed Rømer.

Det har vakt opsigt i udlandet, hvor den engelske avis Daily Mail i sin online udgave skriver, at det har skabt kritik og vrede i Danmark, at "trolde-projektet" har fået støtte.

- Nogen har beskyldt den social-demokratisk ledede koalitions-regering med Helle Thorning-Schmidt i spidsen for at skære ned på sundheds- og velfærdssektoren, men acceptere at der bliver brugt 300.000 pund (2, 5 mio. kroner, red.) på at lede efter fiktive trolde, skriver Mail Online.

Det har ikke været muligt for tv2.dk at komme i kontakt med Lars Christian Kofoed Rømer, men til Politiken, som også har været kritisk overfor støtten til projektet, har han han forklaret, at hans ph.d-projekt "har som mål at binde folkeminderne sammen med aktuelle relationer til disse underjordiske", der ifølge ham selv har mere eller mindre fysiske manifestationer på øen i Østersøen.

- Det kan være skabninger – de fleste kender Krøllebølle, der er en populariseret udgave af et naturvæsen – og det kan være steder i naturen, der har en særlig stemning, siger Lars Christian Kofoed Rømer til Politiken.

Lars Christian Kofoed Rømer skal skrive sin afhandling på det Kongelige Bibliotek i København, hvor han tidligere i to et halvt år har arbejdet med omtaler af spøgelser og forholdet til døden.

Det er det Frie Forskningsråd, der har bevilget statsstøtte på 2,5 mio. kroner til projektet, og her bakker Peter Munk Christiansen, professor på Aarhus Universitet og formand for det Frie Forskningsråd op om statsstøtten til projektet.

- Jeg har ikke deltaget i udvælgelsen af projekterne. Men jeg kan fuldt stå inde for udvælgelsen af det projekt. Det er en dygtig forsker, der har indsendt et spændende projekt, siger Peter Munk Christiansen til tv2.dk.

Det frie Forskningsråd administrerer en pengetank på 1,2 mia. kroner, som rådet selv kan fordele støttekroner til. Derudover er rådet blevet bedt om at administrere en pulje på 21 mio. kroner for universiteterne, og rådet indkalder ansøgninger fra folk, som skal have ph.d-grader, men som ikke er ansat på universitetet.  Der bliver så udvalgt projekter og bevilget støtte til puljen er brugt, og Lars Christian Kofoed Rømers projekt var en af ansøgningerne i den bunke.