Lægeforeningen: Undgå Lene Hanssons tilbud

Danskerne bør gå langt uden om Lene Hanssons tilbud med analyse af "levende blodprøver", der ifølge kostvejlederen kan fortælle, hvordan ens kost har betydning for energiniveauet. Det mener Lægeforeningen, der slet ikke kan se bevis for, at metoden rent faktisk virker.

- Det er ikke noget, der er bevis for, så er det spekulationer, mere kan jeg ikke tage det for. Det er svært at tage seriøst, og jeg håber, at de mennesker, der går ind i det og bruger en masse penge på det, de tænker sig godt om, siger bestyrelsesmedlem i Lægeforeningen, Michael Dupont, til tv2.dk.

Efter tv2.dks første artikel om emnet er tilbuddet blevet fjernet fra Lenehansson.dk, men tidligere i dag var det stadig muligt at booke tider til levende blodprøver i november 2014.

Michael Dupont, der blev forholdt tilbuddet, inden det blev fjernet fra internettet, mener, at der burde være fremlagt videnskab, hvis metoden, som Lene Hansson udbyder, rent faktisk virker. Han tror ikke på, at man via en blodprøve kan udlede så meget om ens kost:

- Jeg kan sige, at det her område med levende blodprøver er helt nyt for os: At man kan udlede så meget, som man kan. Hvis hun har evidens for det, skal hun fremlægge det, så har det interesse for hele befolkningen. For det ville undre mig, at der var, for så havde vi hørt om det.

Flere fagfolk angriber også metoden og kalder det for at gøre grin med videnskaben og for kvaksalveri. Og ifølge Lægeforeningen er det heller ikke en metode, han mener, at danskerne bør benytte sig af:

- I lægeverden har vi altid har en sund skepsis sans overfor den slags, og vi har aldrig set noget stort gennembrud. Det kommer fra det helt rutinemæssige, kedelige, videnskabelige arbejde, siger Michael Dupont.

Hvad vil du så råde folk til?

- Lad være, lade være med at benytte sig af det. Og hvis man gør, så skal man hvert fald bede om dokumentation for, at det virker, siger Michael Dupont.

Han har i sin tid som praktiserende læge i branchen oplevede dette mange gange: Alternative tilbud til danskerne, der ikke har noget bevis for at virke. Derfor er han ikke overrasket over, at det fortsætter med at dukke op, selvom begrebet "levende blodprøver" er nyt for ham.

Alligevel vil Lægeforeningen ikke gøre noget aktivt for at bekæmpe det. Det er op til Sundhedsstyrelsen, mener Michael Dupont.

- Vi kan ikke gøre noget ved det, og vi vil som sådan heller ikke gøre noget ved det. Når vi er etableret og evidensbaseret som os, så er der altid en skov uden om, der er fyldt med alternativer. Vil folk narres, må de blive det. Vi vil ikke gøre noget aktivt. Når det decideret går ud over patienter, vil vi råbe vagt i gevær, siger Michael Dupont.

I en mail til tv2.dk skriver Lene Hansson onsdag aften, at hun ikke udfører levende blodprøver, men at det er en mand, hun beskriver som mikroskopist, som hun lejer lokaler ud til, der udfører dem i perioder, og hun så benytter sig af arbejdet. Hun finder det endvidere ikke for diagnosticerende men mener, at det giver en indikation af om en kostændring er nødvendig. Lene Hansson tilføjer i mailen, at hun vil undersøge, om der er ny viden ovenpå den seneste kritik. Tv2.dk efterspørger stadig et interview med Lene Hansson.

Opdatering 13/04 2015:

Politiet har den 13. marts besluttet at standse efterforskningen i sagen, da politiet ikke formoder, at der er blevet begået noget strafbart. Efter at Lene Hansson har dokumenteret overfor Sundhedsstyrelsen, at der er en læge tilknyttet forløbet, mener Sundhedsstyrelsen heller ikke, at autorisationsloven er overtrådt.

Nedenfor kan du se tilbuddet, som det blev fremlagt på lenehansson.dk, indtil tv2.dk skrev den første artikel om emnet, inden det blev fjernet fra hjemmesiden.