Fagfolk: Kendt kostvejleders "tilbud" er kvaksalveri

16x9
Lene Hansson kritiseres for at tilbyde vejledning, der er kvaksalveri Foto: Scanpix

Levende blodprøver kan vise, hvordan din kost præger dit energiniveau.

Levende blodprøver kan vise, hvordan din kost præger dit energiniveau. Sådan lyder budskabet fra Lene Hansson, der har fungeret på TV 2 og BT i flere år som kostvejleder.

Men forretningen, hvor hun vil udføre en såkaldt levende blodprøve, er kvaksalveri og fuldstændig uvidenskabelig. Sådan lyder kritikken fra flere sider, efter at tv2.dk har præsenteret tilbuddet overfor dem.

- Det er ganske uvidenskabeligt og udokumenteret i enhver henseende. Men det er ikke umuligt, at vedkommende selv tror på det, siger ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev Hospital, Niels Fogh-Andersen til tv2.dk.

Tilbuddet fra Lene Hansson handler om at kunne se personers kosts betydning på kroppen via en blodprøve. Det fremgår af kostvejlederens hjemmeside.

"Dit blods tilstand viser meget om din krop og velvære som helhed. I blodet kan man se, hvordan din kost præger dit energiniveau og bl.a. dit immunforsvar. Formålet er at gøre vigtigheden af sund kost og livstil mere synlig i forhold til nuværende livsstil," skriver hun blandt andet på sin hjemmeside.

Hun er inspireret af amerikaneren Robert Youngs metode, der ifølge Desertet News tidligere er blevet dømt for kvaksalveri. Men det, som Lene Hansson beskriver, er simpelthen ikke muligt, fortæller eksperter på området.

- Kvalitetskriteriet er, at man kan finde samme resultater i en blindet prøve. Giver man hende flere prøver, skal hun kunne finde det igen. Får hun nogle tilfældige prøver, så kan hun selvfølgelig ikke, fordi man kan ikke på røde blodlegemer i blodprøver se, om patienten har spist det ene eller andet. Man kan se sygdomme, og det er ikke det, det handler om, uddyber han.

Lene Hansson kan - ifølge sundhedsuddannede eksperter på området - slet ikke se de ting, hun mener, at hun kan. I en blog i mandags beskrev Morten Elsøe det som kvaksalveri. Han er lektor i Ernæring og Sundhed og har bl.a. kandidatgrad i molekylær ernæring og fødevareteknologi fra Aarhus Universitet, og det er blandt andet det faktum, at Lene Hansson nu går over og tilbyder "levende blodprøver", der fik Morten Elsøe til tasterne:

- Jeg har længe haft et horn i siden på hende, fordi hun udgiver sig for at være ekspert på noget, hun ikke ved noget om. Det er tydeligt, hvis man sætter sig lidt ind i hendes baggrund, at hun for det første hovedsageligt er alternativ behandler, og for det andet blot oversætter og viderebringer pseudovidenskabeligt vrøvl fra “orakler” på området fra England og USA. Opdagelsen af hendes “levende blodprøver” var blot dråben, der fik bægeret til at flyde over, siger han til tv2.dk.

Betegnelsen kvaksalveri tilslutter overlæge Niels Fogh-Andersen sig:

- Man kan godt kalde det kvaksalveri, fordi det er uvidenskabeligt, og der er tale om diagnostik. Hun låner noget power ved at udgive sig for at være videnskabelig, og så får hendes ord større vægt. Det giver hende skin af at have en metode. Så det er alvorligt, siger Niels Fogh-Andersen.

- Hun gør grin med lægevidenskaben
Forløbet bliver udbudt til 1000-kroner dyre konsultationer, hvor det også omtales som "klienter". Og dét er problematisk ifølge Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i human ernæring og Husholdningsvidenskab fra Professionshøjskolen Metropol:

- Det her minder om, at hun tager lægekitlen på, og det har hun ikke forstand på. Hun bilder sig selv ind, at hun kan tage blodprøver. Det er at gøre grin med videnskaben, for det er test, der udføres i et laboratorier, siger han til tv2.dk og tilføjer:

- Alle kan købe et lille apparat på apoteket, som for eksempel kan måle, hvor meget sukker der er i blodet. Det er vigtigt for en diabetiker. En egentlig blodprøve kan og må Lene Hansson ikke tage i den forstand, som man kender det, når man går til lægen. Og det lille prik, som hun tager, kan slet ikke måle det, hun bilder folk ind, og det er problematisk og bekymrende, at hun agerer lægedoktor, siger han.

Hun skriver, at man blandt andet kan se, hvordan din kost præger dit energiniveau – kan de ting, hun påstår, lade sig gøre?

- Nej, du kan tage nogle blodprøver, hvis du går til lægen, og så vil de kunne analysere for eksempelvis jern i blodbanen. Men det er laboratorieundersøgelser, og det kan Lene Hansson ikke lave. Hun skriver også noget om for lidt væske og svamp, og ja, det er en væsentlig del af diagnosen hos syge mennesker at tage blodprøve. Men hun kører det over i forhold til, hvad du spiser, og det kan man ikke. Slet ikke med hendes udstyr, siger han.

En tendens i samfundet
Eksperterne er bekymret for denne tendens i samfundet: Hvor borgere kan blive lokket til at deltage i diagnosticerende tiltag, der blot er kvaksalveri.

- Det er ganske forfærdeligt, at hun taler om klienter og konsultationer, det er meget problematisk, og det er et skråplan, fordi vi har den gruppe af mennesker, der tager sådan noget til sig, siger Preben Vestergaard Hansen og tilføjer:

- Det er den tid, vi lever i, hvor vi skal have diagnoser alle steder. Vi er blevet et diagnosticerende samfund, hvor vi skal måle og veje alt, og vi tror på alt i det. Vi tror ofte ikke på den etablerede videnskab men på alt muligt andet, siger han.

Niels Fogh-Andersen er enig. Han afviser fuldstændig, at det er lægevidenskab, selvom der er skrevet artikler om det:

- Det er frygteligt problematisk. Alene hvis du ser på markedet for alternativ medicin, det er milliarder af kroner, der bruges på forskellige urtete og fupvitaminpiller, med dem skal man ikke købe andre end de allerbilligste, for de indeholder nøjagtigt det samme, siger han.

Er det ulovligt?
Begge rejser diskussionen om, hvorvidt det kan komme ind under en kvaksalveriparagraf, fordi det er vildledende:

- Det er lige før, at man kan komme efter vedkommende med en kvaksalveriparagraf. For diagnostik er et lægeligt speciale, og vedkommende udgiver sig for at være noget, man ikke er og tjener penge, og så er det på grænsen til det ulovlige. Spørgsmålet er, om nogen gider gøre noget ved det, siger Niels Fogh-Andersen.

- Der er ytringsfrihed, så man kan ikke stoppe hende, med mindre man overskrider grænsen for etik og videnskab, og det er spørgsmålet, om det er her, mener Preben Vestergaard Hansen.

I bloggen, hvor Morten Elsøe, gennemgår det, han kalder Danmarks største kvaksalver, kommer han også ind på emnet til sidst, men skriver, at Danmark måske selv bør være klar over, hvad Lene Hansson står for:

"Men måske er det nu, jeg skal være sød ved Lene Hansson og sige, at det er flot, at hun ikke lægger skjul på, at hun er kvaksalver. Måske skal der være plads til sådan noget vås. Måske er det i virkeligheden vores eget ansvar at kunne genkende en svindler," skriver han og mener ikke, at man bør acceptere det, han kalder kvaksalveri - men lægger op til en debat omkring det.

Opdateret 14.35: Efter denne artikel figurerer tilbuddet ikke længere på lenehansson.dk. Tv2.dk kan nedenfor dog stadig vise det tilbud, der har kørt i det seneste halvandet år.

Opdateret 17.55: I en mail til tv2.dk skriver Lene Hansson onsdag aften, at hun ikke udfører levende blodprøver, men at det er en mand, hun beskriver som mikroskopist, som hun lejer lokaler ud til, der udfører dem i perioder, og hun så benytter sig af arbejdet. Hun finder det endvidere ikke for diagnosticerende men mener, at det giver en indikation af om en kostændring er nødvendig. Lene Hansson tilføjer i mailen, at hun vil undersøge, om der er ny viden ovenpå den seneste kritik. Tv2.dk efterspørger stadig et interview med Lene Hansson.

Uddybende svar fra Lene Hansson, opdateret 21/01 2015

"Lene Hansson har oplyst at kvaksalveri er handlinger i strid med autorisationsloven. Lene Hansson ApS har en lejer, der arrangerer blodpriktests i overensstemmelse med autorisationsloven idet de foretages under en læges opsyn og tilstedeværelse."

Opdatering 13/04 2015:

Politiet har den 13. marts besluttet at standse efterforskningen i sagen, da politiet ikke formoder, at der er blevet begået noget strafbart. Efter at Lene Hansson har dokumenteret overfor Sundhedsstyrelsen, at der er en læge tilknyttet forløbet, mener Sundhedsstyrelsen heller ikke, at autorisationsloven er overtrådt.

Levende blodprøver
Levende blodprøver Foto: Screendump fra lenehansson.dk