Samfund

Hvor mange, hvorfra, hvorfor: Her er fakta om asylansøgerne

Hvor mange?

Tallet 20.000 har domineret den danske debat, siden det i sommer blev offentliggjort, at regeringen forventede netop dette antal asylansøgere til landet i løbet af 2014. Det var en fordobling i forhold til tidligere vurderinger.

Men en stor del af de 20.000 asylansøgere opholder sig kun kort tid i Danmark og får slet ikke deres sag vurderet af de danske myndigheder, skriver Berlingske.

I stedet bliver de sendt til et andet EU-land eller forsvinder, uden at det står klart, hvor de er blevet af.

Ifølge Berlingske viser tal fra Udlændingestyrelsen, at der i løbet af årets første ni måneder er kommet 10.883 asylansøgere til Danmark. Kun 5975 af dem har dog fået deres asylsag "realitetsbehandlet" og dermed fået vurderet, om de har ret til opholdstilladelse.

Samtidig er det svært at sige, om tallet 20.000 overhovedet bliver ramt. I oktober er der sket et pludseligt dyk, og mange færre asylansøgere er kommet til Danmark, end det var ventet.

Hvorfra?

Danmark modtager asylansøgere fra rigtig mange forskellige lande. På kortet herunder kan du se, hvor mange der er taget til Danmark fra hvert land i 2013 og 2014.

Hvorfor?

De tre mest repræsenterede nationaliteter blandt asylansøgerne i Danmark:

SYRIEN

Langt det største antal af asylansøgerne i Danmark i denne tid kommer fra Syrien. Her flygter de fra en borgerkrig, der tog sin begyndelse i 2011, hvor der opstod store demonstrationer i håbet om at få præsident Bashar al-Assad til at træde tilbage. Demonstranterne blev dog angrebet af militæret, og spændingerne eskalerede voldsomt med meldinger om massakrer på befolkningen.

al-Assad sidder stadig på magten i Syrien, men bliver nu truet af terrorgruppen IS, der spræder skræk og rædsel med blodige angreb og gidseltagninger i både Syrien og Irak. IS har til mål at overtage magten i de to lande og indføre et kalifat.

Det er disse kampe med voldsomme ødelæggelser til følge, de mange syrere flygter fra. FN vurderer, at mindst 190.000 mennesker er blevet dræbt i konflikten. 9,5 millioner syrere vurderes til at være på flugt.

ERITREA

I det lille østafrikanske land er der i princippet fred. Men i Eritrea, der blot har været selvstændigt i 21 år, har militæret en enorm magt, og landet betragtes af mange som et militærdiktatur. Præsidenten har indført en værnepligt for mænd op til 50 år.

Samtidig lever befolkningen i stor fattigdom, og tusinder søger derfor en tryggere tilværelse i Europa.

SOMALIA

Det østafrikanske land har været plaget af tørke, borgerkrig og anarki de seneste 25 år. Og selv om situationen vurderes til at være en anelse mere stabil end tidligere i Somalia for tiden, hærges flere områder stadig af den militante gruppe al-Shabaab, der har nære forbindelser til al-Qaeda.

Bevægelsen fører guerillakrig og udfører terror mod Somalias regering. Al-Shabaab har desuden angrebet de fredsbevarende styrker fra Den Afrikanske Union, FN og vestlige nødhjælpsorganisationer i Somalia.