Abigail smides ud af Danmark trods uddannelse og job

Giv os dit pas, tag hjem og pak dine sager. Du er udvist af Danmark. Sådan lød beskeden til ghanesiske Abigail Joseph, der siden 2007 har boet, arbejdet og uddannet sig i Danmark.

Men nu står hun til udvisning til trods for at hun har fået SU for at studere, og er sikret job hos en arbejdsgiver, der søger netop efter hendes kvalifikationer.

I sommer blev Abigail Joseph færdig med tre et halvt års uddannelse som pædagog - blandt andet med et halvt års praktik i institutionen Kirsebærgården på Amager. Og her var man så glad for praktikanten, at man gerne vil ansætte hende.

- Jeg ville se det som en gave, hvis vi kunne ansætte Abigail, siger leder på Kirsebærgaarden, Bjarne Lorentzen.

Uddannelse ikke klassificeret som professionsbachelor

Og derfor var det naturligt, at Abigail, sammen med sin søn på to år, som er født i Danmark, søgte om fornyet opholdstilladelse gennem den såkaldte positivliste. En ordning der skal fremme ophold for udlændinge i Danmark med særlige kompetencer - herunder pædagoger.

Men svaret fra myndighederne var klart. Det blev et nej med det argument, at Abigail Josephs uddannelse ikke er klassificeret som en professionsbachelor, fordi hun er uddannet som Rudolph Steiner-pædagog. Uddannelsen er privat, men anderkendt som SU-berettiget, og giver ingen hindring for at bestride jobs uden for Rudolph Steiner-institutionerne. 

Studie giver ikke automatisk ret til arbejde

Det er Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der står for udvisningen. De ønsker ikke at kommentere sagen, men skriver i et brev til TV 2:

'.... at opholdstilladelse som studerende i Danmark ikke automatisk giver ret til efterfølgende at arbejde her i landet. Ansøgere eller det konkrete jobtilbud skal leve op til de krav, der er på de forskellige opholdsordninger. Ophold gennem Positivlisten kræver som minimum en treårig universitetsuddannelse eller en professionsbachelor.'

- Her står der et menneske, som har fået en uddannelse. Hun er garanteret et arbejde, som ikke engang er tidsbegrænset. Og så er det alligevel ikke godt nok. Hvad skal der så til?, spørger leder på Kirsebærgaarden, Bjarne Lorentzen.

Abigail Joseph har nu gennem sin advokat klaget over afgørelsen.