Samfund

Varsler demonstration mod kontroversiel kunstudstilling

Efter længere tids søgen efter lokaler, åbner en ugelang udstilling mandag af den racismedømte svenske kunstner Dan Park.

Dan Park blev idømt seks måneders fængsel og en bøde på 60.000 kroner for hans værker, hvoraf nogle ifølge dommen skal destrueres. Det fik Trykkefrihedsselskabet i Danmark til at stable en udstilling på benene, og efter forsinkelser åbner den nu på Rosendalsgade 15 på Østerbro i København.

- For os er det vigtigt ikke at give efter for hærværk og trusler. Også af den grund insisterer vi på at gennemføre udstillingen, siger Trykkefrihedsselskabets formand Katrine Winkel Holm.

Udstillingen flyttet efter dødstrusler

Dan Parks billeder skabte stor debat i Sverige, og det samme gælder herhjemme. Foreningen African Empowerment Center Danmark har varslet en demonstration mod billederne. Foreningen stablede også en demonstration på benene, da værkerne blev udstillet på Christiansborg.

”Hvornår er der politikere, der siger fra over for DF´s og Trykkefirhedsselskabets brug af skattekroner til at financier og promovere racistisk propaganda??” skriver foreningen blandt andet på Facebook, hvor 89 personer i øjeblikket har tilmeldt sig demonstrationen.

Oprindeligt skulle kopier af Dan Parks billeder udstilles på galleri Hornsleth & Friends, men dødstrusler og hærværk fik ejeren Kristian von Hornsleth til at trække tilbuddet om lokaler tilbage.

Massiv sikkerhed ved ny udstilling

Galleristen, der oprindeligt udstillede Dan Parks billeder har lige siden frygtet overfald, og derfor går han altid med overfaldsalarm.

- At have den her på sig (overfaldsalarmen, red.) er helt forkert. At det skal være nødvendigt, at jeg skal føle den uro, og at jeg skal være bange for, hvad der står på døren derhjemme eller i galleriet, sagde Henrik Rönnquist til Kulturen på NEWS.

Trykkefrihedsselskabet oplyser da også, at de til udstillingen har taget nogle forholdsregler.

- Vi har fået etableret kameraovervågning i de i alt 20 timer udstillingen varer, og der er så mange frivillige, der har meldt sig, at vi kan stille med et privat vagtværn. Desuden er vi i tæt kontakt med Københavns politi, så sikkerheden er på plads, siger næstformand for Trykkefrihedsselskabet Aia Fog.

Hver dag efter udstillingen fjernes billederne fra kælderlokalerne og opbevares et sikkert sted om natten. 

Arrangørerne bag Dan Park-udstillingen i Danmark blev 21. oktober meldt til politiet for overtrædelse af racismeparagraffen, men det har altså ikke standset udstillingen.

Det var både Trykkefrihedsselskabet som arrangør, kunstner Kristian Hornsleth der først ville lægge lokaler til, og Dan Park der har kreeret plakaterne, der blev meldt til politiet.

Det er Dokumentations- og Rådgivningscentret, der har politianmeldt arrangørerne på vegne af den svenske politiker Jallow Momodou, som optræder på flere af Dan Parks værker.