Sanne er ung mor: Derfor valgte jeg at få børn tidligt

- Jeg har altid sagt, at jeg gerne vil være en ung mor, hvis jeg kunne blive det. Hvis forholdene var til det. Og det er lykkedes.

Sådan lyder det fra 23-årige Sanne Hald Gregersen. Hun er en af de få, der i en tidlig alder har valgt at få børn. To piger har hun fået - en på tre år og en på otte måneder. Hun er dermed en af dem, som Sex og Samfund håber på, der i fremtiden måske kan komme flere af. 

I et nyt initiativ fra Sex og Samfund vil de ændre seksualundervisningen, så unge ikke kun skal lære om, hvordan man undgår at blive gravid. Unge skal også lære om fertilitet og om, hvordan de får børn, mens det biologiske ur tillader det. Initiativet kommer efter en sommer, hvor flere fertilitetslæger kaldte den danske barnløshed en folkesygdom. 

Det var dog ikke det biologiske ur, der fik Sanne Hald Gregersen til at ønske at blive mor i en ung alder. For hende var det et naturligt skridt, da hun har været sammen med sin kæreste, som hun nu er gift med, i snart ti år.

Samtidig ønskede hun dog også at være en yngre mor, end hendes egen mor selv var, da hun fik Sanne.

- Min mor var selv 30, da hun fik mig. Det, synes jeg, er et stort spring. Jeg var 20, da jeg fik min ældste datter. Jeg synes, at det at kunne være ung med mine børn og have dem i mange år, er vigtigt, siger Sanne Hald Gregersen, der bor i Børkop, til tv2.dk.

Færdiguddannet som lærer

Da hun blev mor første gang, var hun i gang med sit andet år på lærerseminariet i Haderslev. At få to børn har dog ikke sat hende bagud i forhold til studiet. Før sommerferien blev hun færdiguddannet, og nu har hun fået en fastansættelse.

- Jeg havde en uddannelse, hvor det kunne lade sig gøre at få børn. Det er dog ikke derfor, jeg valgte den uddannelse. Jeg læste på et fjernstudie, så jeg har ikke haft orlov fra studiet. At det var et fjernstudie gav os muligheden, da man ikke hele tiden skulle være til stede. Og vi har haft vores forældre til at passe børnene, når vi har været i skole. Det var en stor hjælp, siger Sanne Hald Gregersen.

Hendes 24-årige mand er uddannet revisor, men er nu tilbage på skolebænken, hvor han læser cand.merc.aud., samtidig med at han arbejder. Det har derfor i perioder været hårdt for dem med både børn, studie, arbejde og lektier. Men løsningen for dem var struktur og skemaer. Masser af skemaer. Deres ældste datter har nemlig samtidig den sjældne stofskiftesygdom PKU, så der har været udfordringer nok for de unge forældre.

Alligevel er Sanne Hald Gregersen glad for sit valg.

- Det gør forhåbentligt, at jeg får rigtig, rigtig mange år sammen med mine børn. Og vi havde også snakket om, at hvis jeg kunne nå at få begge vores børn, før jeg blev færdiguddannet, så ville jeg måske være bedre stillet, selvom arbejdsgivere ikke må diskriminere, siger Sanne Hald Gregersen og tilføjer:

- Men jeg synes, jeg stod med bedre kort på hånden på den måde, fordi jeg havde fået to børn. Og så jeg synes også, at det viser noget viljestyrke, at jeg har kæmpet mig igennem og gennemført det hele. 

Den yngste i mødregruppen

Selvom der for Sanne Hald Gregersen at se er mange fordele ved at være en ung mor, kan hun også godt mærke, at de fleste mødre er ældre end hende selv. 

- Jeg kan se det med den mødregruppe, jeg er i nu her med den mindste. De andre er alle sammen over 30 år. Desuden møder man også ofte nogle fordomme som ung mor. Blandt andet om man stadig er sammen med barnets far, eller om børnene har forskellige fædre, siger Sanne Hald Gregersen og fortsætter med et grin: 

- Da jeg var omme i børnehaven med min ældste i dag, blev jeg spurgt af nogle af de andre børn, om det kunne passe, at jeg var mor til hende. Der er ikke så mange unge forældre i den by, vi bor i. 

Hun hilser samtidig initiativet fra Sex og Samfund velkomment. 

- Jeg synes, initiativet er fint, så folk kan få at vide, hvordan det hænger sammen. Men samtidig synes jeg heller ikke, man skal opfordre til noget. Man kan informere, men ikke opfordre, siger Sanne Hald Gregersen.