Samfund

Direktør om kritiseret hjerteklap: Patienter kan være døde

- Vi er kede af og beklager den usikkerhed, som denne sag giver patienterne. Det er derfor, vi har indkaldt til ekstra kontrol så hurtigt som muligt og har stoppet brugen af hjerteklappen.

Sådan lyder det fra direktør for Odense Universitetshospital, Kim Brixen, efter det fredag er kommet frem, at region Nord-, Syd- og Midtjylland på trods af advarsler fra flere hjertelæger alligevel valgte at bruge hjerteklappen af typen Mitroflow. 

Det fremgår af et notat fra Sundhedsstyrelsen, som TV 2 har fået indsigt i.

En rapport, som de tre hjertelæger har udarbejdet, viser, at patienter, der har fået hjerteklappen indopereret, har større risiko for at dø, end patienter med en anden biologisk hjerteklap.

Det har fået de tre regioner til at stoppe med at bruge hjerteklappen og indkalde de 587 personer i Danmark med hjerteklappen fra Mitroflow til en ekstraordinær kontrol.

- Der er en overdødelighed ved denne hjerteklap, og der er en øget forekomst af svigt ved hjerteklappen. Vi har derfor indkaldt til kontrol, så vi kan gribe ind, hvis vi ser tegn på det, siger Kim Brixen til TV 2 NEWS.

Overdødeligheden og svigtet kan have ført til, at patienter har mistet deres liv på grund af hjerteklappen, forklarer Kim Brixen.

- Hvis du spørger, om der er patienter, der kan være døde af denne hjerteklap, så viser statistikken, at det kan være tilfældet. Og vi er villige til at hjælpe patienter til at føre klagesager, siger han.

Selvom regionen var blevet advaret af lægerne om Mitroflow-hjerteklapperne, valgte man ved det sidste udbud alligevel at bruge dem.

- Vi har ikke haft data, der kunne understøtte, at bekymringen var baseret på fakta. Hjerteklappen er godkendt i hele verden, og den har været brugt i de seneste 30 år, siger Kim Brixen og fortsætter:

- Der er rejst en bekymring af faglige folk, der gør, at de tre regioner bestiller en rapport om, hvordan det går patienterne. Rapporten siger, at der kan være en mistanke, og det er det, vi handler på nu.

Sagen kort

Tre regioner valgte hjerteklappen Mitroflow, da biologiske hjerteklapper sidst var i udbud. Det gjorde de, selv om hjertelæger fra Aarhus Universitetshospital havde advaret om netop dette mærke.

September 2013: Biologiske hjerteklapper kommer i udbud

Januar 2014: Hjertelæger fra Aarhus Universitetshospital kontaktede Sundhedsstyrelsen med en bekymring om at Mitroflow ville vinde udbuddet. På trods af hjertelægernes bekymring valgte region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland fortsat at bruge Mitroflow.

September 2014: Hjertelæger fra de tre regioner udarbejder en rapport, der sammenligner Mitroflow med en anden type hjerteklap. Rapporten konkluderer tidligere degeneration af hjerteklappen og øget dødelighed.

Oktober 2014: Sundhedsdirektørerne for de tre regioner har meddelt Sundhedsstyrelsen at man vil stoppe brugen af Mitroflow, og vil indkalde alle patienter med hjerteklappen til kontrol.