Vagtlæge overså blodprop: Udnytter loven til at undgå hård kritik
Den omstridte vagtlæge, der i foråret overså klare symptomer på en blodprop hos 36-årige Regina Holmegaard, har undgået at få offentliggjort usædvanlig hård kritik af sit arbejde i lægevagten ved frivilligt at trække sig fra ordningen. Det skriver Fyens Stiftstidende.
Manden har som lægevagt haft 14 klager - en af dem fra Regina Holmegaards pårørende. Hun døde i marts to timer efter, hun havde ringet til lægevagten og beskrevet symptomer på en blodprop. Han rådede hende til at tage en Panodil og se tiden an, som tidligere beskrevet på tv2.dk - hør opkaldet i playeren øverst i artiklen.
Sundhedsstyrelsen var derfor klar til at forbyde ham at være vagtlæge og offentliggøre en hård kritik, hvor det blandt andet fremgår, at "Sundhedsstyrelsen finder, at han i sit virke som lægevagt kan udgøre en overhængende fare for sine patienter. " Det viser en aktindsigt, som avisen har fået.
Men det undgik lægen altså ved selv at trække sig, og det skete efter råd fra Lægeforeningen og PLO, da det er bedst for en læge ikke at optræde på Tilsynslisten med kritik. Derfor udnyttede de lovgivningen til at undgå det, forklarer PLO’s direktør Peter Oreboe Hansen.
Men den praksis er meget problematisk. Det mener sundhedsordførere fra både SF, Socialdemokratiet, Konservative og Venstre, som alle nu vil have lavet lovgivningen om på området.
- Det er fuldstændig mærkværdigt, at Sundhedsstyrelsen ikke offentliggør sin kritik af ham, når den er så hård. Han har jo stadig sit virke som praktiserende læge, og hans patienter bør kende kritikken, siger sundhedsordfører for SF Özlem Cekic, der vil tage sagen op over for sundhedsminister Nick Hækkerup.
Socialdemokraterne kalder det et "smuthul i regelsættet", Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde mener, at det "virker som en meget kreativ omgåelse af reglerne".
Sundhedsminister Nick Hækkerup ønsker over for avisen ikke at kommentere de principielle aspekter i sagen.