Samfund

Her udsættes flest for sexchikane: Er din branche ramt?

En kvindelig parkeringsvagt har været udsat for så omfattende sexchikane, at hun pådrog sig alvorlige psykiske problemer, der betyder, at hun ikke længere kan passe et arbejde.

Derfor har kvinden fået tildelt en erstatning på tre millioner kroner, fordi hendes depression som følge af chikanen er blevet anerkendt som en arbejdsskade.

Afgørelsen har vakt glæde hos fagforbundene FOA og 3F, som har haft adskillige sager om sexchikane mod deres medlemmer.

Men sexchikane kan ramme medarbejdere inden for alle brancher. Det viser en opgørelse af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra 2012.

Mest udsatte er social- og sundhedsassistenterne (SOSU). Her svarede godt hver syvende af de deltagende (13,59%), at de inden for det seneste år været udsat for sexchikane.

I den modsatte ende ligger blandt andre IT-konsulenter, lastbilchauffører og frisører, hvor tallet er mindre end én procent.

Opgørelsen viser, at over fire procent af kvinderne på arbejdsmarkedet havde været udsat for sexchikane inden for det seneste år. Blandt mændene var det kun knap én procent.

Især de unge kvinder oplever at blive chikaneret, og hver tiende kvinde mellem 18 og 24 år svarer, at de har været udsat for sexchikane de seneste 12 måneder.

Du kan tjekke omfanget af sexchikane i din egen branche i listen herunder: