Samfund

Fremmede ubåde kan også være skjult i Danmark

Det svenske forsvar er ret sikre på, at der lige nu gemmer sig en fremmed ubåd i den stockholmske skærgård, og har sat en større eftersøgning i gang.

Sverige har i forvejen en længere historik med russiske ubåde, der bevæger sig ind i de svenske farvande. Men det er slet ikke umuligt, at der også gemmer sig fremmede ubåde i dansk farvand i ny og næ - uden det danske forsvar eller andre myndigheder ved noget om det.

Det mener orlogskaptajn ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby.

- Jeg vil mene, at det ikke er nogen overraskelse, hvis der befinder sig en neddykket ubåd i dansk farvand til tider - uden vi ved det. Sådan er det, siger han til TV 2 News.

Hvis det skulle blive opdaget i Danmark en dag, står forsvaret dog ikke umiddelbart helt klar til at håndtere situationen, mener Johannes Riber Nordby.

- Man kan spørge sig selv, om Danmark kan køre en operation som svenskerne gør nu. Man har i Danmark taget nogle strategiske valg, ikke mindst ved at afskaffe ubådsvåbnet i 2004. Lige siden har der ikke været fokus på, at det danske søværn skulle kunne finde og bekæmpe ubåde.

- Man må erkende, at det kræver enormt store ressourcer at overvåge overalt under vandet, og det er der ingen stater, der kan.

Det var et tip fra en anonym kilde, der fik svenskerne op af stolen. Meget mere end det har det svenske forsvar dog ikke kommunikeret ud.