Daniel var IS-gidsel: En helt anden verden efter løsladelsen

Den 26-årige danske fotograf Daniel Rye Ottosen blev frigivet 19.

Den 26-årige danske fotograf Daniel Rye Ottosen blev frigivet 19. juni i år efter at have været tilbageholdt af Islamisk Stat i Syrien i 13 måneder.

Daniel Rye har indtil nu ikke ville stå frem - men det det gør han her i aften i 22 Nyhederne: Dog vil han stadig ikke fortælle om sine 13 måneder i fangenskab. Til gengæld fortæller han om, hvor svært det er at vende tilbage til en helt almindelig hverdag.

- Lige nu prøver jeg bare på at få styr på mig selv og mit eget liv. For når man snakker om sådan nogle ting så putter man sig selv lidt tilbage i situationen. Og det er ekstremt ubehageligt, fortæller Daniel Rye Ottosen i det første tv-interview siden løsladelsen.

Interviewet sker samtidig med, at Daniel Rye Ottosen åbner en fotoudstilling i Aarhus, der handler om livet som hjemvendt gidsel.

- Det som udstillingen viser, er en måde, hvor man sidder et sted og ikke har særligt mange indtryk.

- En interessant dag kan være, når man har en interessant samtale. "Kan du huske dengang, vi talte om det," eller "kan du huske, da vi fik mad tre gange på en dag".

- Der er så få indtryk sådan et sted, at når man pludselig bliver løsladt, bliver man præsenteret for hele verden igen, og så ser man rigtig mange detaljer, mange sjove ting, mange smukke ting.

Han blev taget til fange 17. maj 2013, da han var på reportagetur i Syrien for at fotodokumentere konflikten og civilbefolkningens levevilkår nær den syrisk-tyrkiske grænse.

Amerikaneren James Foley, der blev myrdet af IS denne sommer, sad gennem længere tid fanget sammen med Daniel Rye Ottosen.

Daniel Rye siger til TV 2, at James Foley var en ”rigtig, rigtig god kammerat”, og han fortæller, hvordan det var at høre nyheden om Foleys død, efter han selv var blevet løsladt to måneder tidligere:

- Da vi fik at vide, at James Foley var blevet henrettet – som er en god kammerat, jeg sad med nede i Syrien i otte måneder. Der var en række af folk, der blev henrettet, og dem sad jeg nede sammen med.

- Det var ekstremt svært, fortæller Daniel Rye Ottosen, der fredag morgen tager til USA og derfor ikke selv kan være til stedet ved åbningen af udstillingen i Aarhus:

- Jeg skal over til min kammerat James Foleys mindehøjtidelighed i New Hampshire, forklarer han.

I stedet er det Daniel Rye Ottosens storesøster, der står for at åbne fotoudstillingen.

I videoen over artiklen kan du se 22 Nyhedernes indslag med Daniel Rye Ottosen.