Samfund

Københavns Politi overrasket over attentmistænkts løsladelse

Allerede for en uge siden fik Københavns Politi at vide, at den 26-årige mand, der er mistænkt for at stå bag attentatforsøget på forfatter og Islam-kritiker Lars Hedegaard, højst overraskende var blevet løsladt fra sit fængsel i Tyrkiet.

Det fortæller leder af Afdelingen for personfarlig kriminalitet hos Københavns Politi, vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen.

Det var en afhøring af et familiemedlem til den 26-årige mand, der førte til, at politiet blev opmærksom på løsladelsen.

- For en uges tid siden erfarede vi gennem afhøring af et medlem af den mistænktes familie, at den mistænkte - til vores store forbavselse og fortrydelse - skulle være blevet løsladt. Det skulle angiveligt være sket for et par uger siden. Det fik os til at intensivere vores henvendelser til de tyrkiske myndigheder yderligere, men vi har endnu ikke modtaget svar, siger Jens Møller Jensen.

Københavns Politi mangler derfor - ligesom Justitsministeriet - at få løsladelsen bekræftet af de tyrkiske myndigheder, som indtil videre har været stille i sagen.

- Vi mangler endnu at få endeligt bekræftede informationer fra de tyrkiske myndigheder. Men skulle det vise sig, at den mistænkte er på fri fod, vil vi fortsætte vores forsøg på at få den pågældende stillet for en dansk domstol. Og derfor opretholder vi den internationale efterlysning af den mistænkte med henblik på anholdelse og udlevering, siger vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen.

Han oplyser, at Københavns Politi i august fik oplyst, at den mistænkte var blevet flyttet fra sit hidtidige fængsel. Siden har Københavns Politi presset på for at få oplysninger om, hvilket fængsel han var flyttet til.

- Vi fik oplyst af en kontakt, at det ikke tydede på, at den mistænkte var i det fængsel, han skulle være, siger Jens Møller Jensen til TV 2 News.

Nu ser det ud til, at manden er blevet helt løsladt.

Selv fortæller Lars Hedegaard til TV 2, at han blev ringet af Politiets Efterretningstjeneste, PET, fredag eftermiddag, som overbragte ham nyheden som den 26-åriges løsladelse.

- Jeg har det ad helvede til. Det er ikke behageligt at være udsat for et attentat og samtidig ikke vide noget om de præcise omstændigheder. Det skal jeg så gå og spekulere på resten af livet, siger han.

Københavns Politi har ikke yderligere oplysninger eller kommentarer.

Lars Hedegaard-sagen kort:

Attentatforsøget på den dengang 70-årige Lars Hedegaard fandt sted den 5. februar 2013.

Den islamkritiske samfundsdebattør blev opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af en ung mand, der udgav sig for at være postbud. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak den unge mand en pistol og affyrede et skud, dog uden at ramme.

De to mænd kom derefter i håndgemæng, og det lykkedes ikke den unge mand at affyre flere skud, før han stak af.

Trods en ihærdig efterforskning lykkedes det ikke politiet at finde frem til gerningsmanden før mere end et år efter.

Den 27. april 2014 oplyste Københavns Politi, at en mistænkt var blevet anholdt i Tyrkiet. Der var tale om en 26-årig dansk statsborger med libanesisk baggrund. Politiet fortalte samtidigt, at man havde overvåget manden i flere måneder.

Manden blev varetægtsfængslet i Tyrkiet og meddelte skriftligt sin danske advokat, at han gerne ville udleveres til retsforfølgelse i Danmark. I stedet er han blevet sat på fri fod i Tyrkiet - ifølge en redegørelse fra Justitsministeriet muligvis i forbindelse med en fangeudveksling med terrororganisationen IS.