Samfund

JM: Det tyder på at mistænkt for Hedegaard-attentat er på fri fod

Den 26-årige mistænkte for attentatforsøget på forfatter og islam-kritiker Lars Hedegaard er angiveligt på fri fod og har været det i noget tid. Det bekræfter Justitsministeriet over for TV 2.

Den danske statsborger, som er sigtet for drabsforsøget mod forfatteren i februar 2013, blev i april 2014 anholdt i Tyrkiet. Der blev han efterfølgende varetægtsfængslet på baggrund af en dansk anmodning om udlevering.

Justitsministeriet har siden anholdelsen sammen med Københavns Politi arbejdet på at få den 26-årige udleveret til straffeforfølgning i Danmark. Men hvordan den 26-årige nu er kommet på fri fod igen vides ikke.

- Justitsministeriet har imidlertid for nylig fået oplysninger, der tyder på, at den pågældende skulle være blevet løsladt. Dette er dog ikke bekræftet af de tyrkiske myndigheder, oplyser Justitsministeriet i et skriftligt svar til TV 2 og fortsætter:

- Der er via Udenrigsministeriet rettet henvendelse til de tyrkiske myndigheder for at få afklaret, om den pågældende danske statsborger er blevet løsladt, ligesom den tyrkiske ambassadør i Danmark fredag var indkaldt til møde i Udenrigsministeriet om sagen.

Ifølge Radio24syv frygter de danske myndigheder, at tyrkerne har udleveret den 26-årige til Islamisk Stat som led i en fangeudveksling, og at han nu er på fri fod i Syrien.

Selv fortæller Lars Hedegaard til TV 2, at han blev ringet af PET fredag eftermiddag, som overbragte ham nyheden som den 26-åriges løsladelse.

- Jeg har det ad helvede til. Det er ikke behageligt at være udsat for et attentat og samtidig ikke vide noget om de præcise omstændigheder. Det skal jeg så gå og spekulere på resten af livet, siger han.

Justitsministeriet har ikke yderligere kommentarer i sagen.

Lars Hedegaard-sagen kort:

Attentatforsøget på den dengang 70-årige Lars Hedegaard fandt sted den 5. februar 2013.

Den islamkritiske samfundsdebattør blev opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af en ung mand, der udgav sig for at være postbud. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak den unge mand en pistol og affyrede et skud, dog uden at ramme.

De to mænd kom derefter i håndgemæng, og det lykkedes ikke den unge mand at affyre flere skud, før han stak af.

Trods en ihærdig efterforskning lykkedes det ikke politiet at finde frem til gerningsmanden før mere end et år efter.

Den 27. april 2014 oplyste Københavns Politi, at en mistænkt var blevet anholdt i Tyrkiet. Der var tale om en 26-årig dansk statsborger med libanesisk baggrund. Politiet fortalte samtidigt, at man havde overvåget manden i flere måneder.

Manden blev varetægtsfængslet i Tyrkiet og meddelte skriftligt sin danske advokat, at han gerne ville udleveres til retsforfølgelse i Danmark. I stedet er han blevet sat på fri fod i Tyrkiet - ifølge en redegørelse fra Justitsministeriet muligvis i forbindelse med en fangeudveksling med terrororganisationen IS.