Samfund

Hedegaard: PET bad mig holde kæft

Den 26-årige danske statsborger, der er sigtet for drabsforsøg på forfatter og Islam-kritiker Lars Hedegaard, er på fri fod. Manden har tidligere været fængslet i Tyrkiet.

PET gav fredag Lars Hedegaard beskeden om, at manden, der forsøgte at dræbe ham i februar sidste år, nu er blevet løsladt.

- Jeg spurgte, hvordan det var gået til – om han var flygtet eller blevet løsladt, men det kunne jeg ikke få at vide. Jeg fik indtryk af, at de heller ikke vidste det. Jeg går ud fra, at han er blevet løsladt, for jeg fik at vide, at han var i et sikkert fængsel, jeg har hele tiden fået at vide, at han sad sikkert bag lås og slå, siger Lars Hedegaard.

Lars Hedegaard blev den 5. februar sidste år opsøgt i sit hjem af manden, der udgav sig for at være postbud. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak manden en pistol og affyrede et skud, men han ramte ikke, og de to mænd kom derefter i håndgemæng. Manden lykkedes ikke med at affyre flere skud, inden han stak af fra stedet.

Søndag besøgte Lars Hedegaard TV 2, hvor han svarede på spørgsmål fra læserne på tv2.dk. Læs alle spørgsmål og svar herunder.

Lars Hedegaard-sagen kort:

Attentatforsøget på den dengang 70-årige Lars Hedegaard fandt sted den 5. februar 2013.

Den islamkritiske samfundsdebattør blev opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af en ung mand, der udgav sig for at være postbud. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak den unge mand en pistol og affyrede et skud, dog uden at ramme.

De to mænd kom derefter i håndgemæng, og det lykkedes ikke den unge mand at affyre flere skud, før han stak af.

Trods en ihærdig efterforskning lykkedes det ikke politiet at finde frem til gerningsmanden før mere end et år efter.

Den 27. april 2014 oplyste Københavns Politi, at en mistænkt var blevet anholdt i Tyrkiet. Der var tale om en 26-årig dansk statsborger med libanesisk baggrund. Politiet fortalte samtidigt, at man havde overvåget manden i flere måneder.

Manden blev varetægtsfængslet i Tyrkiet og meddelte skriftligt sin danske advokat, at han gerne ville udleveres til retsforfølgelse i Danmark. I stedet er han blevet sat på fri fod i Tyrkiet - ifølge en redegørelse fra Justitsministeriet muligvis i forbindelse med en fangeudveksling med terrororganisationen IS.