Samfund

Debat: Skal børn tvangsfjernes fra skilsmisse-krig?

Du kan se 'Stop nu krigen, mor og far' på TV 2 Play.

Hvorfor vælger man den værste udvej?

Det spørgsmål rejser Anne Thygesen i debatten omkring dokumentaren ’Stop nu krigen, mor og far’, som TV 2 sender. Hun har blandet sig i diskussionen, der udspringer af onsdagens udsendelse, der går tæt på en skilsmissefamilie. Afsnit to skildrer, hvordan pigerne Simone og Sarah er i risikozonen for at blive tvangsfjernet fra deres forældre, Poul Damsgaard Nielsen og Susanne Lapirtis, fordi forældrene har så dårlig kommunikation og ligger i krig om forældremyndighed.

Blandt andet tvivler Susanne i programmet på, om hun vil skrive under på den yngste piges pas, fordi hun er nervøs for, at faderen – på en rejse til Mallorca – vil beholde børnene i udlandet.

Den tilspidsede situation gjorde, at kommunen overveje at fjerne børnene fra de to forældre, og dén periode af familielivet vil blive uddybet i dokumentaren. Men allerede nu er det et tema, der er blevet diskuteret flittigt på TV 2 Nyhedernes Facebook-site. Skal man tvangsfjerne børn for at holde dem ude af konflikten, hvis forældrenes krig er så voldsom, at de ikke kan tage vare på børnene? Eller vil det skade børnene mere at få dem over i en ny familie? Det er de to holdninger, der deler brugerne.

- Nu har jeg arbejdet med anbringelsessager, forældremyndighedssager og samværssager siden 2007. Jeg er endnu ikke støt på een eneste offentlig ansat der har kompetence i den slags sager.  Anbringelser er absolut sidste udvej for børn. Samtlige undersøgelser viser at anbragte børn er de børn, der klarer sig dårligst i samfundet, skriver Jens Andersen.

Den holdning deler flere:

- Det sgu ikke den rigtige løsning og straffe barnet, forældrene må have nogle møder hvor de lære og samarbejde med hinanden. Ved selv hvor svært det er når man selv stå i det hvilket jeg gør men det er det eneste rigtige for børnenes skyld, det er simpelthen og prøve og samarbejde for det går kun udover børnene. Min søns far og jeg kan heller ikke sammen men har altid holdt en god tone foran sønnen og vi har været i amtet 5 gange og i retten 3 gange... men altid ude og sind for sønnen. Han skal ikke mærke til det, ej heller når vi er i samme lokale, mener Anne Randrup.

- Ja, tvangsfjernelse skal nok hjælpe på alt! Ødelæg bare to pigers liv...så skal vi se løjer... - er de kommuner totalt amatører? Hvorfor vælger man den værste udvej? Har man intet lært om pædagogisk praksis og konflikter i den slags sager? Hjælp dog familien. Og lad være med at udstille børnene på medier! Ikke kun pigerne vil blive mærket resten af livet - ligeså vil forældrene! Det er ingen win-win for nogen hvis kommunen får sin vilje, skriver Anne Thygesen.

Flere bemærker også, at i stedet for at fjerne børnene, så bør familien komme i terapi; noget, som TV 2 igangsætter under programmet for at forsøge at ændre på konflikten.

- Sygeligt at tvangsfjerne børnene. Så får de skulle da først traume. Giv dog familien noget konstruktivt hjælp, skriver Dorte Kell.

- NEJ!! De skal ikke tvangsfjerne de børn, det skader de børn yderligere at blive fjernet fra noget de elsker. De skal slet ikke overhovedet gå der hen. De skal i stedet bruge pengene, på terapi - fælles, så de kan få løst de problemer der er til grund for at de ikke kan tale sammen. For ALLES skyld. Og så skal de forældre fandme tage sig i nakken og gøre hvad der er bedst for deres børn og ikke deres egoistiske JEG, mener Jannie Torp.

Tvangsfjernelse en god idé

I den anden ende er der flere brugere, som foreslår, at det er for børnenes bedste at blive fjernet i situationer, hvor forældrene er i så stor en konflikt, at det påvirker børnene for meget:

- Jeg tænker, at tvangsfjernelse måske er det der skal til, for at forældrene indser hvor langt ude de er i forhold til deres børn.. Jeg ser IKKE udsendelserne, for jeg kan ikke holde det ud med alle de konflikter, og børnene der er så ulykkelige, skriver Susan Hartvich.

- Med den opførsel forældrene stiller for døren, kunne det måske nok være en god ide set ud fra barnets behov for stabilitet i hverdagen så en plejefamilie ville nok være en god ide, og det kunne sende det signal til forældrene at nu er det tid til at tage sig sammen, mener Carsten Dahl Jacobsen.

Hvad det ender med for børnene Simone og Sarah samt for forældrene Poul og Susanne kan I se i aften klokken 20.50 på TV 2 – eller allerede nu på TV 2 Play. Bagefter deltager forældrene i en livedebat på tv2.dk, hvor I allerede nu kan stille spørgsmål til dem; klik på send spørgsmål.

Deltag i debatten

TV 2 sætter fokus på skilsmisser i en ny dokumentarserie. "Stop nu krigen, mor og far" skildrer, når skilsmisser ender i eskalerende konflikter.

Du kan deltage i debatten på Facebook og Twitter med hashtagget #StopNuKrigen.

Du kan se andet program i serien på TV 2 kl. 20.50 eller allerede nu på TV 2 Play. Kl. 21.50 er der livedebat her på tv2.dk.

Stop nu krigen, mor og far

TV 2 stiller endnu en gang skarpt på de skilsmissebørn, der bliver fanget i en krigszone mellem mor og far og undersøger, om der er en vej ud af en årelang og opslidende konflikt.

I tre dokumentarprogrammer følger TV 2 tre familier, hvis konflikt efter en skilsmisse er så eskalerende, at de risikerer, at myndighederne fjerner børnene. TV 2 tilknytter to af landets førende familieterapeuter i et sidste forsøg på forsoning.

Programmerne sendes 1., 8. og 15. oktober klokken 20.50 på TV 2 og på TV 2 Play.