Samfund

Sareen: Jeg vil nødigt se en æggemad, der har ligget i syv dage

Ugegamle ægge- og leverpostejmadder. Det er realiteten for de ældre i flere kommuner, fordi hjemmehjælperne ikke længere skal bruge tid på at smøre frokost hos de ældre.

I Faaborg-Midtfyn Kommune har politikerne således netop valgt at spare 2 mio. kr. ved at omlægge, hvad hjemmehjælperne skal bruge tid på hos de ældre. Ved årsskiftet får de ældre i stedet for frisksmurte rugbrødsmadder således leveret syv vakuumpakkede madpakker – den sidste madpakke kan være produceret op til ni dage tidligere, skriver Jyllands-Posten.

Socialminister Manu Sareen mener, at det er uværdigt, at de ældre skal spise vakuumpakket mad til frokost.

- Hvis man som en spareøvelse begynder at tilbyde vakuumpakket frokost til de ældre, så tror jeg, at man mister rigtig meget. For det første vil jeg nødigt se en vakuumpakket æggemad, der har ligget i syv-otte dage, men det der også sker er, at den nærhed, der er omkring maden - for eksempel at hjemmehjælperen kommer og er med til at smøre maden, og at den er frisk - er noget som betyder rigtig meget. Både for sundhedstilstanden og livskvaliteten hos de ældre.

Ministeren synes, at kommunerne har valgt at spare det forkerte sted.

- Jeg synes, at det er meget, meget mærkværdigt, at kommunerne vælger at spare netop der, når de nu lige har fået en ældre-milliard af regeringen. Det er problematisk, siger han.