- Langsomt system gør skilsmisser til en krig

Når forældre bliver skilt, kan vejen derfra blive til så hård en kamp, at det ender som en bitter krig mellem forældrene, når forældremyndigheden skal afgøres. Det siger flere eksperter på området, der peger på, at et langsommeligt system, hvor turen mellem statsforvaltningen og retten kan virke så udmattende, at konflikterne optrappes.

- Flere hænger i systemet, hvor det tager rigtig lang tid. Det virker som om, at systemet ikke er fuldt med tiden, og det går alt for langsomt. Det er afgørende i de her sager, at man finder en løsning hurtigt, og parterne føler, at der bliver gjort noget, siger Lone Brandenborg, formand for Danske Familieretsadvokater til tv2.dk og tilføjer:

- Systemet gør det langsomt, for man kan vente i 4-6 uger inden statsforvaltningen sender parterne i bopælsretten, og samlet set kan der gå måneder, før det endeligt er afgjort. Så det er ekstremt langsomt, og processen gør også, at konflikterne kan eskalere. Når systemet går langsomt, så kører det mere og mere op i en spids. Jeg mener, at vi kan sætte konflikthåndtering ind meget tidligere, siger Lone Brandenborg.

Også i Børns Vilkår kan man mærke effekten. Langsommeligheden er med til at få konflikter til at blive forværret, og det, der burde ende som en afklaring for børnene, ender i stedet med at være en krig at stå midt i. Bente Boserup, der er leder af børnetelefonen, mener, at man kan afgøre lige så mange sager, som man vil i statsforvaltningen, men det sikrer ikke, at der er fred i den splittede familie:

- Det er med til at få det til at ende i krig. Det giver ikke fred, uanset hvor mange afgørelser der er. Den ene har vundet, og den anden har tabt. Det betyder, at den, der har tabt, vil prøve at vinde et andet sted, så krigen bliver også ved, siger hun til tv2.dk.

Når børnene kommer i mellem sådan en uoverensstemmelse, kan man se, at de taber tryghed. Eksperterne er også enige om, at netop de konflikter stiger i takt med, hvor lang tid der går, før man finder en løsning på, hvad der skal ske med forældremyndigheden.

- Dér kommer det lave selvværd hos børnene, hvor de føler, at de ikke er noget værd. De får virkelig vanskeligheder. Og de får svært ved at håndtere konflikter og problemer i skolen med kammerater, og de bliver forvirrede. Det er som at leve i en krig for dem, siger Bente Boserup.

- Jeg kan godt følge, at det kan blive til en krig. At skilsmissen bliver så tilspidset fordi systemet er så langsomt, at det bare eskalerer, tilføjer Lone Brandenborg.

Hun forklarer, at advokaterne kan mærke på forældrene, at de bliver frustrerede over den lange svartid, der kan være i en statsforvaltning. Om at de bliver sendt fra den ene instans til den anden. Dét er med til at øge konflikterne i den skilsmisseramte familie.

- Der er ingen tryghed for forældrene, fordi systemet er så langsomt. De sidder med en fornemmelse af, at intet sker, og rapporten bare ligger på et skrivebord i ugevis.

TV 2 sætter fokus på skilsmisser, hvor børn kommer i klemme. I tre dokumentarprogrammer skildrer TV 2, hvordan konflikter optrappes i familier, og kommunikationen bryder sammen. Se første afsnit i dokumentaren "Stop nu krigen, mor og far" onsdag aften klokken 20.50.

Du kan se 'Stop nu krigen, mor og far' på TV 2 Play. 

Deltag i debatten

TV 2 sætter fokus på skilsmisser i en ny dokumentarserie. "Stop nu krigen, mor og far" skildrer, når skilsmisser ender i eskalerende konflikter.

Du kan deltage i debatten på Facebook og Twitter med hashtagget #StopNuKrigen.

Du kan se andet program i serien på TV 2 kl. 20.50 eller allerede nu på TV 2 Play. Kl. 21.50 er der livedebat her på tv2.dk.

Stop nu krigen, mor og far

TV 2 stiller endnu en gang skarpt på de skilsmissebørn, der bliver fanget i en krigszone mellem mor og far og undersøger, om der er en vej ud af en årelang og opslidende konflikt.

I tre dokumentarprogrammer følger TV 2 tre familier, hvis konflikt efter en skilsmisse er så eskalerende, at de risikerer, at myndighederne fjerner børnene. TV 2 tilknytter to af landets førende familieterapeuter i et sidste forsøg på forsoning.

Programmerne sendes 1., 8. og 15. oktober klokken 20.50 på TV 2 og på TV 2 Play.