Samfund

Overlæge om kræftforskning: Det er et markant resultat

- Det forskningsresultat, der er blevet fremlagt her er bemærkelsesværdigt, siger overlæge Michael Andersson, som er ansvarlig for behandlingen af brystkræftpatienter på Rigshospitalet, til tv2.dk.  

Han er i Madrid, hvor han søndag overværede en opmuntrende præsentation af nye data fra en stor international undersøgelse på de europæiske kræftlægers kongres, ESMO.

Resultaterne fra undersøgelsen viser, at kvinder med den såkaldte HER-2 positiv brystkræft i fremskredent stadie lever markant længere, når de behandles med antistoffet pertuzumab, som findes i præparatet Perjeta. Mere konkret viser resultaterne, at brug af lægemidlet i tillæg til basisbehandlingen forlænger levetiden for denne gruppe kvinder med gennemsnitligt 15,7 måneder.

Perjeta-præparatet har været implementeret i det danske sygehusvæsens behandling det seneste års tid. Men nu der altså blevet sat to tykke streger under præcist, hvor effektivt det er.    

- Jeg har aldrig før set så flot og markant en forskel i overlevelsen, når det gælder behandling af fremskreden brystkræft. Det er helt udsædvanligt og en rigtig god nyhed til de kvinder, som normalt har en dårlig prognose. Faktisk er det et endnu større fremskridt, end da vi for snart 15 år siden begyndte at supplere kemoterapien med Herceptin, siger Michael Andersson og fortsætter:

- Antistoffet helbreder ikke. Men det positive er naturligvis, at der ud fra studierne altså opnås en bemærkelsesværdig levetidsforlængelse.   

FAKTA OM HER-2 POSITIV BRYSTKRÆFT OG PERJETA

  • Hvert år rammes cirka 4.900 danske kvinder af brystkræft – det svarer til 13 kvinder hver dag.
  • Omkring hver 5. kvinde med brystkræft har en særlig type af sygdommen, kaldet HER-2 positiv brystkræft, som er følsom over for behandling med antistoffet Herceptin.
  • Herceptin anvendes blandt andet i kombination med kemoterapi som førstevalgsbehandling til kvinder, som får konstateret HER-2 positiv brystkræft med spredning af kræftcellerne.
  • Den biologiske behandling Perjeta anvendes med sigte på at komplementere effekten af Herceptin. De to stoffer binder sig til forskellige steder på HER-2 receptoren på kræftcellerne og blokerer i endnu højere grad for flere af de processer, som er centrale for kræftsygdommens udvikling.
  • Resultater fra CLEOPATRA, viser, at tilføjelsen af Perjeta til basisbehandlingen af kvinder med fremskreden HER-2 positiv brystkræft forlænger levetiden med gennemsnitligt 15,7 måneder.
  • I 2001 blev det vist, at tilføjelsen af Herceptin til kemoterapi gav kvinder med fremskreden HER2-positiv brystkræft en gennemsnitlig levetidsforlængelse på 8 måneder.

Kilder: cancer.dk, Nordcan, Roche og Molecule Consultancy.