Samfund

Kursus for ledige: - Lugt til dit tis og lyt til æblet

- Prøv at lytte til æblet, siger underviseren, mens hun forsigtigt banker på sit æble og tager det op til sit øre. Igen tøver jeg lige et splitsekund og kaster et blik rundt i rummet, hvor 29 andre er i fuld gang med at lytte til deres æbler – nogle mere desillusionerede og flakkende i blikket end andre.

Sådan skriver Louise Benner på sin Facebook-profil i et opslag, der handler om et kursus-oplæg, hun var vidne til i fredags hos sin anden aktør, Alecto, i København. Et oplæg, hvor 30 ledige akademikere blandt andet skulle lytte til et æble og blev opfordret til:

- …at lugte til og se på vores tis ved næste toiletbesøg. For tis kan nemlig også tale… det er det, man kalder tislyden, skriver Louise Benner, Cand.mag i Dansk og Religionsvidenskab, videre i sit opslag.

Og hvad øvelserne i forbindelse med det pågældende oplæg har med jobsøgning at gøre, er stadig en gåde for Louise Benner:

- Jeg sad lidt med en tragikomisk følelse af uforståenhed – og jeg gik bestemt heller ikke derfra med en følelse af, at det havde rykket mig tættere på at nå målet med jobsøgningen, siger hun til tv2.dk.

Anden aktør: Det var frivilligt

Hos Alecto forklarer Direktør Christina Grøntved, at oplægget var af et par timers varighed og tænkt som et frivilligt tilvalg til inspiration:

- Vi har en række obligatoriske forløb, som man skal følge, når man er tilknyttet os - og så har vi nogle frivillige oplæg, som man kan vælge at gå til derudover. Vi har det menneskesyn, at deltagerne selv er i stand til at vælge, hvad der er relevant for dem at deltage i, siger Christina Grøntved - dog uden at forholde sig konkret til indholdet på kurset ”Mad og Krop”, som Louise Benner refererer til.

Alecto-konsulent Karen Lyhne, som er med til at planlægge det faglige indhold, uddyber imidlertid:

- Det med at lugte til tis og lytte til et æble er grebet lidt ud af en sammenhæng. Det er en lille del, og det er indgået som en anderledes og humoristisk måde at sætte fokus på det overordnede tema. Nemlig, hvor vigtig kosten er, og hvordan den påvirker kroppen. Altså, hvordan man også som ledig kan bruge en bedre kost til at optimere sig selv og sin trivsel. 

Den begrundelse køber Louise Benner dog ikke helt:

- Det er for så vidt også udmærket. Jeg mener bare ikke, at jeg nærmer mig mere et job ved at deltage i det. Jeg mener ikke, det er deres opgave at udbyde den slags. Hvis jeg vil vide noget om god kost, så kan jeg selv researche mig frem til det. De har jo også en masse gode oplæg - og efter min mening bør de have fuldt fokus på dem, der relaterer sig mere direkte til konkret jobsøgning og netværksdannelse, siger hun. 

Har du lignende oplevelser med ledighedskurser, så del dem med os. Skriv til os via nedenstående formular: