Hver anden kommune skal fyre ansatte i 2015

Der skal fyres medarbejdere i over halvdelen af landets kommuner næste år.

Det bliver konsekvensen af budgettet for 2015, som landets 98 kommuner er ved at lægge den allersidste hånd på, viser en rundspørge blandt landets borgmestre, som Jyllands-Posten har foretaget.

61 ud af 98 borgmestre har svaret, og over halvdelen af dem, 55 procent, svarer, at de forventer færre ansatte i kommunen ved udgangen af 2015 i forhold til i dag.

- Vi kommer både til at spare på børneområdet og på ældreområdet. Når vi er så tæt på et nyt budgetår, så kan besparelserne ikke ske ved naturlig afgang, så vi bliver nødt til at fyre nogle ansatte. Vi skal spare 48 millioner. Det er blandt andet på grund af faldende skatteindkomster. Så det er en svær periode, vi går i møde, siger Jørgen Johansen (K), borgmester i Allerød, til TV 2 News.

Det er ikke mindst kommuner med faldende indbyggertal og faldende børnetal, som skærer i personalet.

Men ifølge formanden for Kommunernes Landsforening, borgmester i Kalundborg Martin Damm (V), ansætter kommuner i vækst ikke ligefrem medarbejdere i bundter.

- Også kommuner i fremgang skal effektivisere, og de kommende års økonomi - altså efter 2015 - ser også stram ud, så kommunerne er meget påpasselige med at ansatte, siger han.

Det bliver især på børneområdet, at indbyggerne rundt omkring i kommunerne kommer til at mærke konkrete forandringer. 40 procent af borgmestrene svarer nemlig, at de regner med færre selvstændige daginstitutioner i de kommende år.

Det betyder, at flere daginstitutioner formentlig skal lukkes eller lægges sammen som konsekvens af det faldende børnetal i mange kommuner.

Derimod er det kun i de færreste kommuner, at borgmestrene gør sig tanker om at lukke skoler. Det er kun 16 procent af borgmestrene, der er inde i de overvejelser.