Samfund

Rejefisker på Bornholm er blandt Danmarks rigeste

Det hele startede med en lille jolle, som Kristian Barslund Jensen havde liggende på havnen i Svaneke, dengang han var 12 år. Siden gik han fra jolle til kutter.

Siden er forretningen vokset - egentlig startende med et tilfælde. Det startede med laksefiskeri, men det blev stoppet og i stedet fik Kristian Barslund Jensen tilskud fra staten til at fiske rejer.

Og i dag er rejefiskeren en af højdespringerne på Berlingske's top100 over Danmarks rigeste, der udkommer i morgen. Han er rykket fra plads nummer 76 sidste år op til nummer 47 - med en formue på 1,7 milliarder kroner.

Købte ny bil - for syv år siden

Hovedsædet for hans firma Ocean Prawns ligger i Nexø. De store kuttere ligger ude i Atlanterhavet. Det, der har vist sig at være en guldgrube.

Men milliardærtitlen betyder dog ikke, at Kristian Barslund Jensen smider om sig med penge.

- Sidste gang jeg brugte rigtig mange penge var, da vi købte en ny rejetrawler for to år siden. Den kostede dyrt, husker han.

Men hvad med dig selv?

- Der er det ikke noget specielt. Jeg fik en ny bil for syv år siden. Det er det sidste jeg har købt.

Vil ikke leve i en spøgelsesby

Til gengæld investerer han gerne i det lokale forretningsliv. Bygningerne huser flere foretagender, han har penge i. Listen over investeringer er lang og inkluderer også Svaneke Bryghus. I alt har han skabt omkring 140 job på solskinsøen - for at tjene penge og for at holde folk på øen.

- Hvis ikke der er nogen, der bor her, så uddør det hele til sidst. Så kan jeg ikke engang selv bo her, så vil alle faciliteter være væk. Så kommer jeg jo til at leve i en spøgelsesby. Det vil da ikke være særlig hyggeligt, siger Kristian Barslund Jensen.

Og står det til rejefiskeren selv, fortsætter Ocean Prawns med at ligge hvor det ligger i dag mange år frem.

- Min egen drøm er, at Ocean Prawns fortsætter med at udvikle sig og bliver en stadig større magnet på Østbornholm. Og at vi kan forsætte med at trække stadig større arbejdskraft hertil. Det så jeg gerne fortsatte fremover.

Se TV 2 Nyhedernes indslag om rejefiskeren i videoen øverst i artiklen.