Ud af skilsmisse-kampen: Stop nu krigen, mor og far

Frederik er 10 år, og i et dokument er han af sin skole blevet beskrevet som selvmordstruet. Han er barn af Mette og Kristian, to forældre der i fire år har ligget i kamp efter en skilsmisse. Frederik er et af de børn, som TV 2 sætter fokus på i en kommende dokumentarserie: 'Stop nu krigen, mor og far'.

Frederik kan ikke klare kampen mellem mor og far, og han bliver sammen med sin bror hovedpersonerne i det første af tre afsnit. TV 2 undersøger i den nye dokumentar, der har premiere d. 1. oktober klokken 20.50, om der er en vej ud af konflikten for familier, inden konflikterne risikerer at ende med, at myndighederne fjerner børnene fra den ene af forældrene. Sådan sker det 800 gange om året som følge af en hård kamp om forældremyndigheden, men kan der gøres noget for, at det ikke går så vidt?

TV 2 tilknytter to familieterapeuter til tre forskellige familier, hvis konflikter er så store, at de er i risikozonen for, at børnene bliver fjernet. Det er altså den allersidste chance for at få skabt et kompromis for børnene, for forældrene og for hele familien, så det ikke ender med, at børnene mister kontakten til hvert fald den ene forælder.

Alle familierne deltager i familieterapi med to af landets førende familieterapeuter, Peter Mortensen og Ruth Hansen fra Dansk Familieterapeutisk Insitut(DFTI), og de forsøger i gennem programmerne at skabe dialog mellem forældrene. For alle tre forældrepar har oplevet, at efter de gik til Statsforvaltningen, så blev konflikterne blot optrappet. Derfor er familieterapien sidste chance.

- Vi har været i kontakt med mange forældre, som oplever, at deres konflikter bliver værre, når de søger hjælp i Statsforvaltningen. Og spørgsmålet er, om systemet i dag lærer forældre at slås i stedet for at tale sammen. I de nye programmer viser vi en anden vej og får et unikt indblik i, hvordan forældre kan lære at løse konflikter, så børnene får en bedre hverdag, siger dokumentarredaktør Lasse Bjerre.

Følger op på Med Børnene Som Våben

Dokumentarserien følger op på forårets TV 2-dokumentarserie, 'Med Børnene Som Våben, hvor TV 2 fik skabt stor debat på de mange kampe om børn, som skilsmisser i Danmark medfører. Efter dokumentarserien blev et enigt folketing enig om en skilsmissepakke, der bl.a. skal sikre, at børn uretmæssigt mister kontakten til den ene forælder som følge af en konflikt.

- Det er jo fantastisk, når man med en række dokumentarprogrammer kan være med til at gøre en forskel for de tusindvis af skilsmissebørn og forældre, der i dag kommer i klemme i systemet. TV 2 har en klar ambition om, at vores dokumentar-programmer skal gøre danskerne klogere på samfundet omkring dem, og jeg tror, at ’Stop nu krigen, mor og far’ vil give genlyd både i de danske hjem og på Christiansborg, siger programchef på TV 2, Thomas Breinholt, og fortsætter:

- Forhåbentlig vil dokumentarserien endnu en gang sætte gang i debatten om, hvorvidt vi har et system, der hjælper børnene og deres forældre på den bedste måde, eller om der er behov for nye, politiske initiativer.

Programmerne ’Stop nu krigen, mor og far’ vises 1., 8. og 15. oktober klokken 20.50 på TV 2.

Se alle programmerne af Med Børnene Som Våben på TV 2 Play.

Deltag i debatten

TV 2 sætter fokus på skilsmisser i en ny dokumentarserie. "Stop nu krigen, mor og far" skildrer, når skilsmisser ender i eskalerende konflikter.

Du kan deltage i debatten pĂĄ Facebook og Twitter med hashtagget #StopNuKrigen.

Du kan se andet program i serien pĂĄ TV 2 kl. 20.50 eller allerede nu pĂĄ TV 2 Play. Kl. 21.50 er der livedebat her pĂĄ tv2.dk.

Stop nu krigen, mor og far

TV 2 stiller endnu en gang skarpt på de skilsmissebørn, der bliver fanget i en krigszone mellem mor og far og undersøger, om der er en vej ud af en årelang og opslidende konflikt.

I tre dokumentarprogrammer følger TV 2 tre familier, hvis konflikt efter en skilsmisse er så eskalerende, at de risikerer, at myndighederne fjerner børnene. TV 2 tilknytter to af landets førende familieterapeuter i et sidste forsøg på forsoning.

Programmerne sendes 1., 8. og 15. oktober klokken 20.50 pĂĄ TV 2 og pĂĄ TV 2 Play.