Danskerne: Lad børnefamilier arbejde mindre

Mens børnene er små, bør forældre ikke have så mange timer på arbejde. Til gengæld kan de så skrue op for arbejdstiden, når børnene er blevet større. Det mener 66 procent af de adspurgte i en undersøgelse, Megafon har lavet for Politiken og TV 2. Kun 16 procent erklærer sig uenige, mens 15 procent svarer, at de hverken er for eller imod, at arbejdslivet indrettes, så man kan gå ned i arbejdstid, når man har små børn..

- Jeg er helt sikker på, der er brug for en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv. Og umiddelbart synes jeg, man skal kigge på de mange, gode forslag, der ligger til en familiepolitik, som kan skabe den balance, siger næstformand i LO, Lizette Risgaard, til TV 2 NEWS.

- Mange af de forslag, der ligger fra Familie- og arbejdsmarkedskommissionen, er allerede sat i værk på overenskomster, der fx skaber mulighed for barns første sygedag. Men der ligger mange andre forslag, som jeg gerne ser, politikerne tage fat på, siger hun.

Hun fremhæver, at børnefamilierne kan have problemer med at få økonomien til at hænge sammen.

- Der er nogen, der tjener gode penge og kan tilrettelægge deres liv, som de vil. Men der er også nogen, der ikke har den mulighed. Og vi skal sikre, at fx institutionspladser er billigere, så familierne kan få råd til at gå ned i tid, siger Lizette Risgaard.

Familie- og arbejdslivskommission, der i 2005 blev nedsat af den daværende regering, kom med en række forslag til ændringer, men kun få er siden blevet en realitet, skriver Politiken. Og det måske med god grund, mener en af kommissionens medlemmer, professor i arbejdsmarkedsforhold Per Kongshøj Madsen, der også er formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

-  Det er meget vanskeligt at regulere dette her omrĂĄde pĂĄ en tilfredsstillende mĂĄde, siger Per Kongshøj Madsen til Politiken.

- Når man begynder at åbne for, hvordan det rent praktisk skal organiseres, vælter problemerne op. Det handler om, hvad man skal have af indkomst, mens man har kortere arbejdstid eller orlov, om det er noget, man skal kunne pålægge arbejdsgiverne at tilbyde, og hvilke garantier man skal have for at kunne komme tilbage i sit gamle job, når man igen er klar til at arbejde på fuld tid, siger han.

Mindre pessimistisk er hans professorkollega Thomas P. Boje, der forsker i familieliv pĂĄ RUC. Som det er i dag, kan de enkelte familier ikke selv hĂĄndtere udfordringen.

- For det første kan folks privatøkonomi ikke bære at gå ned i tid. Det er dyrt at være børnefamilie i dag med priser på daginstitutioner og boliger, der stiger. For det andet er arbejdsmarkedet ikke indstillet på det. For de flestes vedkommende vil det blive opfattet som, at man ikke har karriereambitioner, hvis man går på deltid«, siger han til Politiken.

- Det er ikke noget, den enkelte kan lave om på. Det må støttes med politisk vilje«, siger professoren. Han peger på, at Sverige har mere fleksible ordninger for forældre, for eksempel har forældre ret til at gå på deltid, indtil barnet fylder 8 år.

Har jeres familie også svært ved at få dagligdagen til at hænge sammen - og hvad gør I for at få det til at glide nemmere? Deltag i debatten på vores facebookside