Samfund

Kristen fik godt mobilsignal - men bøde på 10.000 kroner

Mobildækningen i mange af landets yderområder er så dårlig, at en signalforstærker for mange er eneste udvej. Der er bare lige det lille ”men” – forstærkerne er ulovlige.

Det kan Kristen Villadsen fra Thyholm nikke genkendende til. Han driver et lokalt VVS-firma, hvor de bruger mobiltelefonen en hel del, men da signalet blev svagere og svagere, investerede han for to år siden i en signalforstærker for at afhjælpe problemet.

- Så i juli stod der pludselig en fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, der på et måleapparat kunne se, at jeg havde en signalforstærker, og at det var ulovligt, fortæller Kristen Villadsen til tv2.dk.

- Vi snakkede frem og tilbage, og da han var færdig sagde han, at jeg ville få en hilsen fra politiet, og at det ville koste 10.000 kroner. Det er jo mere, end det koster at køre for stærkt ude på vejene.

Kristen Villadsen har nu slukket sin signalforstærker, og den forbliver slukket. Men virksomhedsejeren kalder det et kæmpe problem, at han nu igen har kunder som ringer og ikke kan komme igennem til ham.

- Jeg synes, det er lidt træls, at vi ikke kan få lov at drive en virksomhed uden at begå ulovligheder. Vi kan jo ikke leve med det her, siger Kristen Villadsen.

Problemstillingen med mobilsignalerne er igen kommet i fokus efter en række episoder, hvor borgere ikke har kunnet ringe efter hjælp på grund af dårlig dækning.  TV 2 har fået mere end 1200 henvendelser fra danskere, der deler deres erfaringer med huller i den danske mobildækning.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen var tirsdag kaldt i samråd, hvor han gav udtryk for, at mobildækningen i Danmark generelt er god. Han åbnede dog for muligheden for at bruge de såkaldte signalforstærkere yderligere for at forbedre dækningen for borgere i yderområderne.

Men den løsning er altså ulovlig for nuværende, og man risikerer som nævnt en bøde på 10.000 kroner for at bruge dem. Det skyldes, at det er teleselskaberne, der har tilladelsen til frekvensbåndene.

- Problemet med de her forstærkere er også, at de kan forstyrre signalet for andre rigtig meget, siger Jakob Willer , direktør i Teleindustrien, der er teleselskabernes brancheorganisation.

- Vi har eksempler, hvor nogen har anvendt de her forstærkere uden at have fået tilladelse, og det har skabt enorm stor ravage, tilføjer han.

Henrik Sass Larsen synes imidlertid indstillet på at kigge på en løsning og henviser til Sverige, hvor det signalforstærkerne er tilladte, og hvor det ifølge Henrik Sass Larsen kan lade sig gøre, uden at man generer det omkringliggende samfund.

Har du også oplevet, at der er steder, hvor der aldrig er dækning på din mobiltelefon? Så del din oplevelse her:

Vi opdaterer løbende kortet med de nye henvendelser.